U Virovitici se po drugi puta održava SŠNIDOR – najveće natjecanje hrvatskih branitelja, invalida Domovinskog rata,
22. listopad 2022.

Zajednica županijskih zajednica, udruga i članova hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske, na čelu s predsjednikom Josipom Đakićem, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića te pokroviteljstvom župana VPŽ Igora Androvića i gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina, danas (subota) je u Virovitici organizirala 26. Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata.

Na natjecanju koje je započelo u prijepodnevnim satima sudjeluju branitelji iz 20 hrvatskih županija i Grada Zagreba u 9 disciplina: boćanju, kuglanju, elektronskom pikadu, šahu, stolnom tenisu, streljaštvu, utrci u invalidskim kolicima, ribolovu i stolnom tenisu.

Uoči početka natjecanja, na Gradskom groblju u Virovitici odana je počast svim poginulim i preminulim braniteljima.

Prigodom otvaranja natjecanja, glavni organizator i domaćin ovog natjecanja, predsjednik HVIDR-e RH, saborski zastupnik Josip Đakić istaknuo je značaj ovog najvećeg braniteljskog natjecanja u Republici Hrvatskoj.

-Okupili smo se ovdje da nastavimo s jednom od naših najvećih aktivnosti koje psihofizički osnažuju sve natjecatelje, članove HVIDR-i iz svih županija Lijepe naše – rekao je na početku svog izlaganja Josip Đakić.

-Osim toga, naši natjecatelji ostvaruju značajne rezultate na paraolimpijskim natjecanjima diljem Hrvatske i svijeta. Vjerujem da ste danas kao i tijekom Domovinskog rata spremni služiti svom narodu i svojoj organizaciji, te da u zajedništvu i slozi želite postići najbolje rezultate. Naše igre održavaju se već 26 godina i bit će i dalje naš fokus događanja uz još tri programa koja u tijeku godine odrađujemo. Sve vas još jednom pozdravljam i želim vam dobro raspoloženje, dobre rezultate, da se ugodno provedete u Virovitici i da se sretno vratite svojim kućama – zaključio je Đakić.

Riječima dobrodošlice pridružio se i gradonačelnik Ivica Kirin istaknuvši ponos što je Virovitica po drugi puta domaćin ovog velikog natjecanja.

-Zahvaljujem se svim hrvatskim braniteljima na dolasku u naš grad koji nikada ne bi bio ovakav kakav je danas da nije bilo upravo vas, najhrabrijih ljudi u vremenima kada je trebalo obraniti Hrvatsku. Nikada to nećemo zaboraviti, a događaji poput ovog danas prilika su da vam i osobno zahvalimo za sve ono dobro što ste učinili za Hrvatsku – rekao je prilikom otvaranja natjecanja Ivica Kirin

Župan VPŽ Igor Andrović također je svim braniteljima iskazao zahvalu na dolasku i poželio im uspjeh u natjecanju.

-Pozdravljam sve vas koji ste svojom hrabrošću i žrtvom obranili našu Hrvatsku i ispisali najslavnije stranice povijesti Lijepe naše. Iako ranjeni u ratu, ovim činom i ovakvim natjecanjima pokazujete da i dalje imate viteško i sportsko srce spremno za borilište, druženje i vjerujem da upravo ove vaše igre pokazuju da ste i nakon Domovinskog rata zajedno – rekao je tom prigodom župan Andrović.

Sve nazočne pozdravio je i izaslanik ministra obrane RH, brigadni general Perica Turalija istaknuvši pritom branitelje i njihov značaj u Domovinskom ratu.

-Vi ste bili najveća snaga Hrvatske onda kada je to najviše trebalo. Vi ste svojim djelovanjem, svojim htijenjem i žrtvovanjem dali najveći doprinos slobodi Lijepe naše. Zadužili ste sve nas i naše naraštaje koji su u vama imali svoje zaštitnike i uzore sada i u budućnosti – napomenuo je Perica Turalija.

Izaslanica potpredsjednika Vlade RH i ministra Unutarnjih poslova RH, državna tajnica MUP-a RH Irena Petrijevčanin prenijela je tom prigodom pozdrav od svih policajaca, zaposlenika i umirovljenoika MUP-a koji su sudjelovali u borbama u Domovinskom ratu.

-Prenosim vam ove pozdrave s nadom da ćete i dalje djelovati u miru onom snagom kojom ste djelovali i u ratu. Želim vam i dalje dobro zajedništvo, jer to je jedan od najvećih faktora uspješnog djelovanja, ali i individualnog života svakog branitealj – napomenula je Irena Petrijevčanin.

Na kraju se svima obratio i svečano otvorio ove igre osobni izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, te izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović.

-Puno ste propatili i puno ste za ovu zemlju dali. Ova država je utemeljena na vašoj krvi i na vašim suzama. Red je da i vi uživate u onom što ste stvorili, da budete sretni i da budete zajedno. Držim da je ovakvo natjecanje jedan od najboljih oblika da se sve to i ostvari – rekao je otvorivši 26. SŠNIDOR.

Na koncu svečanosti otvorenja fra Bernard Barbarić, gvardijan Župe Sv. Roka Virovitica, blagoslovio je natjecatelje i sve sudionike igara. Otvorenju su nazočili i državna tajnica Sanja Bošnjak, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović, general-pukovnik Slavko Barić…

Potom su započele sportske igre, a svečano zatvaranje natjecanja, odnosno dodjela pehara i medalja najboljim sportašima, predviđena je večeras u 20 sati.

(www.icv.hr, bs, foto: M. Rođak, K. Toplak)