U Virovitici održana treća radionica za hrvatske branitelja u sklopu projekta ''Korak naprijed''

U prostorijama Likovnog kluba ”Nikola Trick” u Virovitici održana je treća u nizu radionica u sklopu projekta ”Korak naprijed”, koju provodi ZUiČ HVIDR-a Virovitičko-podravske županije. 

Nakon okruglog stola o biblioterapiji i radionica psihološkog osnaživanja i socijalnog uključivanja, tema treće radionica bila je kreativno likovno izražavanje. 

– Važnost vizualnih izvora omogućuje izražavanje emocija i mišljenja, a samim time dolazi i do razvoja određenih vrijednosti i stavova te se oplemenjuje i obogaćuje slika o sebi i društvu koje nas okružuje. U konačnici, razvijaju se osnovna područja ljudske osobnosti i djelovanja, a cilj je stvoriti pozitivnu sliku korisnika aktivnosti o samima sebi – naglasila je voditeljica radionice Ivana Molnar, ujedno i predsjednica Likovnog kluba ”Nikola Trick”. 

– Zajednički cilj svih radionica i aktivnosti je psihološko i socijalno osnaživanje braniteljske populacije s područja Virovitičko-podravske županije. Braniteljsku populaciju kontinuirano treba jačati, odnosno socijalno ih uključivati u društvo za koje su dali svoj obol u Domovinskom ratu. Upravo aktivnosti poput psihološkog i socijalnog osnaživanja za svrhu imaju dodatno homogenizirati braniteljsku populaciju koja u cjelini treba biti uključena u društvo koje se sve više mijenja. Snažan stres i posljedice Domovinskog rata itekako su vidljive na braniteljskoj populaciji koja je ujedno i najranjivija društvena skupina u Hrvatskoj. S obzirom da su sve više podložni pobolu i da umiru u prosjeku 15 godina mlađi od ostatka populacije, ove aktivnosti za svrhu imaju podići kvalitetu njihovog života, promjenu načina razmišljanja kako bi upravo ta ranjiva braniteljska populacija ojačala svoj osobni psihološki, socijalni i društveni status. Ovakav tip radionica provodit ćemo i iduće godine, jer smatramo bitnim dodatno mentalno jačati braniteljsku populaciju – naglasio je Mihael Puljić, voditelj projekta i aktivnosti. (adf)

Izvor: Izvor: https://domovina333.blogspot.com/