U Rijeci svečano obilježena 25. obljetnica ustrojavanja ratnih postrojba

U-Rijeci-svecano-obiljezena-25.-obljetnica-ustrojavanja-ratnih-postrojba_ca_largeDvadeset peta obljetnica ustrojavanja ratnih postrojba s područja Primorsko-goranske i Istarske županije obilježena je u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci svečanošću čiji su sudionici podsjetili da je u Domovinskom ratu poginulo 230 i ranjeno više od tisuću pripadnika Hrvatske vojske s područja Rijeke i Opatije, Hrvatskog primorja i otoka te Gorskog kotara.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je rekao da do njega ponekad dopiru komentari da ovaj dio Hrvatske nije dovoljno domoljuban ili da nije dovoljno pridonio obrani Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata te ustvrdio da onaj tko tako nešto može tvrditi nije domoljub. Pravi domoljubi su svi oni, bez razlike, koji su se ujedinili u borbi protiv agresije, istaknuo je župan.

images_cms-image-000034780Prava je istina da su ljudi ovog kraja prvi, dobrovoljno krenuli u obranu ratom zahvaćenih krajeva zemlje, te da pri tom nisu bile važne razlike među njima. Komadina je dodao da je ovaj kraj uvijek ponosno uzdizao glavu i suprotstavljao se totalitarizmu i represiji.

Naglasio je da je Primorsko-goranska županija pokrovitelj svečanog obilježavanja obljetnice postrojavanja svjesna velike važnosti i odgovornosti obilježavanja doprinosa oružanih postrojbi Primorja, Gorskog kotara i Istre u obrani slobode i neovisnosti.

[espro-slider id=4647]Zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović rekao je da su riječke 111. i 128. brigada okosnice svih drugih riječkih postrojbi u vrijeme rata i da je Rijeka pritom dala golem doprinos. U Domovinskom ratu je poginulo 230 pripadnika Hrvatske vojske s područja Rijeke i Opatije, Hrvatskog primorja i otoka te Gorskog kotara, a više od tisuću ih je ranjeno, kazao je.

Filipović je naglasio da je u ovom kraju odaziv na mobilizaciju bio uvijek iznimno visok. Tu se pružilo utočište prognanicima i izbjeglicama a očuvala se i gospodarska aktivnost, rekao je i istaknuo da se istina o Domovinskom ratu i ulozi Rijeke u njemu mora penijeti djeci i unucima. “Svoju zahvalnost i poštovanje ćemo najbolje pokazati ako o toj istini pričamo u obitelji, u vrtiću i školi i medijima”, rekao je.

Brigadir Svetko Šare podsjetio je na ratni put postrojbi s ovog područja od osnutka, zaustavljanja agresivnog napredovanja u Lici, očuvanja prohodnosti prometnica i velikog učinka tijekom akcije Oluja. Na ličkom ratištu poginuo je 131 branitelj, kazao je.

61197071-ivan-kirinBrigadir Anton Rački je naveo da su u obrani zemlje zajedno sudjelovali branitelji različitih političkih opredjeljenja i narodnosti. “Danas branitelji imaju pravo pitati političare zašto se ne živi sve bolje nego sve lošije. Političari se u svojim obraćanjima i pozivanju na prošlost trebaju vraćati samo do 90-tih godina prošlog stoljeća, kad je u cijeloj Hrvatskoj vladalo jedinstvo, a ne u razdoblja prije toga”, rekao je.

Okupljene su pozdravili i izaslanik ministra branitelja Tome Medveda bojnik Denis Deković i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera zastupnik Ivan Kirin.