U Rijeci svečano obilježen Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Rijeka, 15.siječnja 2024. godine

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Mostu hrvatskih branitelja na Delti te prigodnim programom obilježen je Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, ujedno i Dan Zajednice udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije.

U organizaciji Zajednice udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, vijence su položili i svijeće upalili predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici Grada Rijeke kao i Hrvatske vojske i policije.

Na prigodnom prijemu, održanom u prostoru Zajednice udruga Domovinskog rata PGŽ-a, pročitana je povjesnica međunarodnog priznanja RH, prikazan pregled aktivnosti Zajednice te uručene pristupnice a nove udruge članice. U ime Grada Rijeke, pozdravne riječi uputila je pročelnica Mušković, naglasivši kako je važno obilježavati dan koji predstavlja borbu za slobodu te istinu o Domovinskom ratu prenositi sljedećim naraštajima.

Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske slavi se 15. siječnja, jer je toga dana 1992. godine Hrvatsku i Sloveniju, nakon Vatikana, priznala većina europskih zemalja i zemlje EU.

Hrvatsku je prvi priznao Island, 19. prosinca 1991. Istog dana je Njemačka objavila priznanje koje je međutim trebalo stupiti na snagu 15. siječnja 1992. Priznanje su najavile i Italija, Švedska i Vatikan.

Vatikan je priznao Hrvatsku 13. siječnja, a San Marino 14. siječnja. Dana 15. siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo svih 12 tadašnjih članica Europske Unije te Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švicarska. Do kraja siječnja Hrvatsku su priznale 44 države.

Izvor: rijeka.hr