U Pakracu obilježena 33. godišnjica od početka Domovinskog rata

Pakrac, 02.03.2024.godine

Prije trideset dvije  godina, 26. prosinca 1991. godine, nakon što su  uspješno izvršile postavljene zadatke i oslobodile golem prostor do tada okupiranog dijela zapadne Slavonije, požeška 123 brigada HV i slatinska 136 brigada HV spojile su se sa  virovitičkom  127. brigadom  HV  u zaseoku  Ožegovci u blizini  državne ceste Pakrac-Požega kod sela  Bučje,  nedaleko bivšeg logora za zarobljene hrvatske branitelje i civile, proslavivši veliku pobjedu odnosno uspješan završetak vojne operacije „Papuk 91“.

„Bili smo spremni braniti svoje pod cijenu vlastitih života. To smo pokazali već ovdje u Pakracu, gdje su pobunjenici pokazali svoje osvajačke pretenzije, koje su nastavili provoditi nesmiljenom žestinom. Ali u svojoj okupatorskoj namjeri, unatoč svoj silini agresije, u konačnici ipak nisu uspjeli“, poručio je Medved i zahvalio svim hrvatskim braniteljima

Obilježavanju 33. godišnjice napada na Policijsku postaju Pakrac i početka Domovinskog rata, uz obitelji poginulih i nestalih te sudionike akcije i brojne hrvatske branitelje, nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade.
Prisjećajući se početka oružane velikosrpske agresije na Hrvatsku i Domovinskog rata koji nam je nametnut i koji nas je trajno obilježio, kazao je da posljedice te agresije i danas osjećamo.
„Ovo današnje obilježavanje, kao i brojne obljetnice iz Domovinskog rata, pokazatelj su da hrvatski narod pamti svoju povijest, poštujemo naše žrtve i promičemo vrijednosti na kojima smo stvorili državu“, istaknuo je ministar Medved, podsjetivši na snagu zajedništva hrvatskog naroda, mudrost i odlučnost tadašnjeg političkog vodstva i hrabrost hrvatskih branitelja.
„Bili smo spremni braniti svoje pod cijenu vlastitih života. To smo pokazali već ovdje u Pakracu, gdje su pobunjenici pokazali svoje osvajačke pretenzije, koje su nastavili provoditi nesmiljenom žestinom. Ali u svojoj okupatorskoj namjeri, unatoč svoj silini agresije, u konačnici ipak nisu uspjeli“, poručio je Medved i zahvalio svim hrvatskim braniteljima, a posebno sudionicima akcije u Pakracu.
Podsjetio je i na postignuća ostvarena nakon Domovinskog rata, a posebno se osvrnuo na odnos Vlade premijera Plenkovića prema hrvatskim braniteljima, koja je nizom konkretnih djela i mjera pokazala svoju  zahvalnost i poštovanje najzaslužnijima za slobodu koju danas uživamo.  
U Pakracu su bili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Ante Deur, ravnatelj policije Nikola Milina, ujedno izaslanik ministra unutarnjih poslova, izaslanik ministra obrane Ivan Jušić, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, saborski zastupnici Josip Đakić i Željko Sačić, županica Antonija Jozić, predstavnici udruga iz Domovinskog rata i drugi.
 
Program je započeo misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, koju je predvodio mons. Josip Krpeljević. Potom je uslijedio Mimohod pobjednika ulicama Pakraca do središnjeg trga, gdje su izaslanstva polaganjem vijenaca i svijeća kod spomen-obilježja odala počast poginulim hrvatskim braniteljima.
 
U organizaciji Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika program je nastavljen u Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman“, gdje su se uz ministara Medveda okupljenima obratili gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i sudionik akcije Zvonko Dumančić, koji je govorio o događanjima otprije 33 godine. U glazbenom dijelu programa nastupila je Policijska klapa Sv. Mihovil, glazbenik Đani Stipaničev i dječji zbor „Pakrački klinci“.

Izvor: Ministarstvo hrv.branitelja/ Foto: HINA/ Nikola BLAŽEKOVIĆ