Trenutno pregledavate Trideset i prva obljetnica pogibije  pripadnika 127. brigade HV kod sela Kravljak

Trideset i prva obljetnica pogibije  pripadnika 127. brigade HV kod sela Kravljak

U organizaciji Općine Đulovac, te u suradnji s Koordinacijom virovitičkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, 09.11.2022. (srijeda) je u naselju Kravljak obilježena 31. godišnjica pogibije dvadesetorice hrvatskih branitelja, pripadnika virovitičke 127. brigade Hrvatske vojske, koji su stali u obranu Kravljaka, Male Klise, Velike Klise, Babine Gore, Levinovca, te prostora bivše Općine Virovitica. Na obilježavanju godišnjice bili su nazočni i članovi HČZ-a Virovitica.

Više na :  ICV

Na današnji dan kod sela Kravljak, nakon iznenadnog napada neprijateljske diverzantske postrojbe koji se dogodio u ranim jutarnjim satima u borbi je poginulo je 7 pripadnika 127. brigade Hrvatske vojske i to:

  • Mato Čorković, rođen 5.11.1943. godine Maloj Babinoj Gori, gdje je i živio i braneći svoj kraj poginuo.
  • Rudolf Dudović, rođen  26.11.1957. godine u Lukaču gdje je i živio. Bio je dragovoljac domovinskog rata. Bez oca je ostalo dvoje malodobne djece.
  • Ivan Galeković, rođen 10.7.1955. godine u Okrugljaći, gdje je i živio. Bio je dragovoljac domovinskog rata.
  • Josip Martelo, rođen 25.10.1966. godine u Kravljaku gdje je i živio i braneći, može se reći, kućni prag poginuo.
  • Berislav Majdandžić, rođen 29.8.1958. godine Banja Luci, od kuda je s roditeljima u ranoj mladosti preselio u Viroviticu. Bio je također dragovoljac domovinskog rata.
  • Branko Sabolić, rođen 4.10.1962. godine u Turanovcu, gdje je i živio. Bio je također dragovoljac domovinskog rata.
  • Pero Spajić, rođen 9.11.1971. godine u Kravljaku gdje je i živio. Po dolasku 127. Brigade HV na ovo područje stupio je u njen sastav i braneći svoje selo poginuo.

Bio je to težak udarac za brojne obitelji i velik gubitak za 127. brigadu HV i cijelu tadašnju općinu Virovitica. Veće gubitke pripadnika brigade u spomenutom neprijateljskom napadu spriječila je intervencija pripadnika „A“ satnije. Također valja napomenuti da je brigada u ovom neprijateljskom napadu imala i veći broj ranjenih pripadnika ali i da je i na strani neprijatelja bilo više poginulih i ranjenih.

Više pročitajte na web stranici HČZ Virovitica…