Trenutno pregledavate “Trident Juncture”-najveća vojna vježba NATO nakon Hladnog rata

“Trident Juncture”-najveća vojna vježba NATO nakon Hladnog rata

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:NATO
USS HARRY S.TRUMAN (CVN 75)

Vojnici iz članica NATO-a i zemalja partnera počeli su u četvrtak najveće vojne vježbe tog saveza u zadnjih nekoliko desetljeća, na prostoru od Baltičkog mora do Islanda blizu granica Rusije, koja je prošli mjesec također održala velike manevre.

Temperature su pale ispod ništice na poligonima u središnjoj Norveškoj gdje je spremno 50.000 vojnika, 250 letjelica i 10.000 tenkova, kamiona i drugih kopnenih vozila.

“Snage su na položaju, integrirane i počinju vježbe jačanja borbene spremnosti za najveće borbene operacije koje će trajati iduća dva tjedna”, rekao je za Reuters pukovnik Eystein Kvarving u norveškom združenom glavnom stožeru.

Vježba nazvana “Trident Juncture”, najveća u Norveškoj od ranih 80-ih govori da savez želi ojačati svoju obranu nakon godina rezanja troškova.

JFC HQ NAPLES

Vježbe će testirati planove NATO-a razvijene nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, koja je zaoštrila odnose između zapadnih saveznica i Moskve i savez je na aneksiju reagirao jačanjem svoje obrane.

Istočne članice poput Poljske i baltičkih zemalja posebice se osjećaju ugroženima Rusijom. Norveška je tražila da se udvostruči broj američkih marinaca koji se uvježbavaju na njezinu tlu svake godine, a što je Moskva kritizirala.

Rusija je prošli mjesec održala svoje najveće manevre od 1981., pod nazivom Vostok-2018 (Istok-2018), u čemu je sudjelovalo 300.000 vojnika blizu kineske granice, a bile su uključene i vojske Kine te Mongolije.

NATO strahuje da jačanje ruske vojske u regiji može u konačnici ograničiti slobodnu plovidbu mornaričkih snaga te je 19. listopada nosač zrakoplova Truman bio prvi američki brod takve vrste koji je uplovio u Arktički krug od raspada Sovjetskog Saveza 1991.

Iako velika većina Norvežana podupire članstvo u NATO-u, na čijem je sada čelu kao glavni tajnik Jens Stoltenberg, bivši norveški premijer, neke stranke ljevice zagovaraju povlačenje i predlažu da Norveška sklopi neke vojne ugovore s nordijskim susjedima.

Govoreći na sastanku ministara obrane NATO-a ranije ovoga mjeseca, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je istaknuo da su vježbe “razmjerne” postojećem zahtjevnijem sigurnosnom okruženju Saveza.

Savez ipak naglašava da vježba “Trident Juncture” nije usmjerena ni protiv jedne zemlje te da je odgovor na izmišljeni scenarij.

“To su, kao što Rusija dobro zna, obrambene vježbe”, rekao je američki ministar obrane James Mattis. “Stavljati ih u bilo kakvu vrstu ofenzivnog ili destabilizirajućeg konteksta bila bi pogrešna interpretacija”.

“Planirano je da vježbe budu prikaz našeg zajedništva u održavanju mira i napretka ovdje u Europi, i ne treba nam više ničije loše ponašanje”, dodao je Mattis.

general Rune Jakobsen

“Rusi se ne trebaju plašiti”, komentirao je general Rune Jakobsen, načelnik norveškog glavnog stožera. Središnje područje održavanja vježbe udaljeno je više od tisuću kilometara od ruske granice, kazao je.

U vježbama sudjeluju vojni kontingent svih 29 članica NATO-a kao i zemalja partnera Švedske i Finske.

 

Međunarodna vojna vježba Trident Juncture 18 je NATO vođena vježba visoke vidljivosti a cilj vježbe je provjera interoperabilnosti međunarodnih snaga u združenom djelovanju te sposobnosti NATO-a da povrati suverenitet saveznice nakon čina oružane agresije, kao i procjena te potvrda NATO Snaga za odgovor 2019, javlja MORH.

U vježbi sudjeluje oko 50.000 pripadnika oružanih snaga iz 29 zemalja NATO članica i 2 partnerske zemlje, Republike Finske i Kraljevine Švedske, uz 250 zrakoplova, 65 plovila, uključujući američki nosač aviona „Harry S. Truman“ i oko 10.000 motornih vozila.

Zapovjednik

Admiral James Foggo III-zapovjednik vježbe

vježbe je admiral James G. Foggo III, zapovjednik Savezničkog združenog zapovjedništva snaga Napulj.

 

Trident Juncture 18 provodi se kroz tri faze te se razmještaj postrojbi provodio od kolovoza do listopada, a nakon vježbe s postrojbama, od 14. do 23. studenoga 2018. provest će se i vježba na zapovjednom mjestu, nakon čega je tijekom studenoga i prosinca predviđen povratak postrojbi.

Iz Oružanih snaga Republike Hrvatske u vježbi Trident Juncture 18 od 30. rujna do 13. studenog 2018. sudjeluje 25 pripadnika satnije Razmjestivi komunikacijski modul Bojne veze HKoV-a s ciljem pružanja komunikacijsko-informacijske potpore provedbi vježbe.

U vremenskim razdobljima od 4. do 16. rujna i od 2. do 7. prosinca 2018. u vježbi sudjeluju i dva stožerna časnika Zapovjedništva za potporu OSRH kao članovi Združene logističke potporne skupine.

BRIGADNI GENERAL DARKO PINTARIĆ

Zapovjednik Združene logističke potporne skupine, koju čini oko 1000 pripadnika Oružanih snaga iz 19 zemalja iz logističkih postrojbi JFCNP-a uključujući NATO partnere Švedsku i Finsku, je brigadni general HKoV-a Darko Pintarić. Brigadni general Pintarić na vježbi sudjeluje od 17. rujna do 2. prosinca 2018., a Zapovjedništvo JLSG-a na čijem je čelu smješteno je u gradu Sessvellmoen na jugu Norveške.

Zadaća JLSG-a je osiguranje dolaska trupa i vozila te zaliha od njihovih točki ulaska u Norvešku do odredišta, što je obuhvaćalo prijevoz roba u Norvešku sa svih strana svijeta te opskrba pojedinih elemenata snaga tijekom vježbe i povratak postrojbi natrag u matične baze po završetku vježbe.

Od pripadnika OSRH od 20. listopada do 24. studenog u vježbi sudjeluje i časnički namjesnik Zdenko Karasek kao nadzorni član  Združenog zapovjedništva namjenskih snaga u sklopu Međunarodnog združenog operativnog centra.

U vježbi Trident Juncture 18 sudjeluju kopnene, pomorske i zračne snage te snage za specijalne operacije, kao i za provedbu amfibijskog desanta.

Kopnena komponenta vježbe provodi se na području južno od Trondheima i sjeverno od Osla, mornarička uzduž norveške obale do sjevernog dijela Škotske te na Baltičkom moru i Atlantskom oceanu, a zračna komponenta nad središnjim dijelom Kraljevine Norveške te dijelovima Kraljevine Švedske i Republike Finske.

Prema scenariju vježbe aktivira se članak 5 Sjevernoatlantskog sporazuma te „Sjeverne snage“ i „Južne snage“ fiktivno ratuju jedne protiv drugih.

„Sjeverne snage“ predvodi Savezničko zapovjedništvo kopnenih snaga, kojeg čini sjeverna brigada iz Norveške te brigade iz Kanade i Švedske. „Južne snage“ predvodi njemačko/nizozemski korpus, kojeg sačinjavaju brigade iz Njemačke, Italije i Velike Britanije, a oba zapovjedništva snaga smještena su u Lillehammeru.

U scenarij su integrirane i amfibijske operacije koje provodi Marinski korpus SAD-a, a norveška Nacionalna garda u vježbi sudjeluje sa snagama brzog odgovora.

Tijekom provođenja vježbe u utorak, 30. listopada 2018. u Bynesetu će se održati i Dan uvaženih gostiju, na kojem se očekuje dolazak oko 500 uzvanika, vojnih i civilnih nacionalnih i međunarodnih predstavnika, među kojima i OSRH.