Tradicionalna kombinirana moto-pješačka hodnja pravcem djelovanja 1. bataljuna 136. slatinske brigade

Hrvatski časnički zbor Gradski odbor Slatina svake godine, povodom obilježavanja 32. godišnjice oslobađanja okupiranog dijela slatinskog kraja, organizira kombiniranu moto-pješačku hodnju pravcem djelovanja jednog od bataljuna 136. slatinske brigade Hrvatske vojske. Ove godine, u subotu 16.prosinca  slatinski časnici pošli su pravcem djelovanja 1. bataljuna na relaciji Slatina-Mačkovac-Voćin. 

Prije polaska, sudionici ove moto-pješačke hodnje su zajedno sa slatinskim gradonačelnikom Ilijom Nikolićem odali počast svim poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenca i upaljenih lampiona kod spomen obilježja u Parku 136. slatinske brigade. 

Časnike je put vodio u Mačkovac, do kuće Ivice Kiša gdje je bila prva linija obrane, a na kojoj je postavljena i spomen ploča koja podsjeća na te dane. Kao i uvijek kada časnici idu putem 1. bataljuna, domaćin Ivica Kiš je u svom domu ugostio drage mu prijatelje i suborce. 

Nadalje, časnici su zastali kod križa prije ulaska u Voćin, podignutog u znak zahvalnosti i sjećanje na voćinski kukuruzni put. Tom prigodom nazočnima su o svojim iskustvima, prije ulaska u Voćin 13. 12. 1991. godine, govorili pripadnici 1. bataljuna, među kojima i zapovjednik 1. bataljuna Željko Žeželj, hrvatski branitelj Milan Šarabok, te Franjo Pajtl čovjek koji je u više navrata izvlačio svoje sumještane iz okupiranog Voćina, pretežito žene i djecu, a o čijoj čovječnosti i hrabrosti su svjedočili svi nazočni. Također, s nekoliko riječi obratio se i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin Darko Božičković, koji časnicima objasnio zašto je postavljen križ upravo na tom mjestu. 

Po dolasku u Voćin, časnici su zastali kod Doma udruga ”Dudnjak” odakle su se pješice zaputili do spomenika Voćinskim žrtvama u središtu mjesta te dočekali maratonce koji su trčali svoju tradicionalnu memorijalnu utrku Četekovac-Voćin, a koju je i ove godine organizirala Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije ”Glasnici istine”. Nakon dočeka maratonaca, svi zajedno su s načelnikom Općine Voćin Predragom Filićem položili vijenac i upaljene lampione za 47 nevinih civilnih žrtava Voćina i okolnih mjesta, koje su na svirep način likvidirali srbočetnici 12. i 13. 12. 1991. godine. Nazočnima se tom prigodom obratio načelnik Predrag Filić, zahvalivši se časnicima što svake godine odaju počast voćinskim žrtvama. 

Po povratku u Dom udruga ”Dudnjak”, predsjednik HČZ Gradskog odbora Slatina Vlado Međumurac i zapovjednik 1. bataljuna 136. slatinske brigade Željko Žeželj uručili su zahvalnice ”Glasnicima” koji su po 17. puta istrčali dionicu od Četekovca do Voćina, a s nekoliko riječi se obratio jedan od sudionika utrke, član Rekreativno-atletskog kluba ”Podvučjak” iz Odžaka, ujedno i ministar prometa veza i zaštite okoliša Županije Posavske Pero Radić, naglasivši da mu je bila čast sudjelovati na memorijalnoj utrci i odati počast voćinskim žrtvama.

Memorijalnu utrku su trčali: Željko Lukačević iz Virovitice, Robert Kasumović iz Osijeka, Zlatko Romanović iz Antunovca, Zlatko Milošević i Josip Bukovac iz Nove Bukovice, Pero Radić i Davor Ilić iz Odžaka (BiH), dok su logistička potpora bili Mario Kovač i Josip Habl. (adf; Foto: D. Fišli, M. Kovač)

Izvor: https://domovina333.blogspot.com/