Trenutno pregledavate TERENSKA NASTAVA-OBILAZAK LIČKOG RATIŠTA

TERENSKA NASTAVA-OBILAZAK LIČKOG RATIŠTA

Županijsko stručno vijeće nastavnika povijesti u gimnazijama i strukovnim školama i ŽSV učitelja povijesti u osnovnim školama u dogovoru sa članovima UHBDR KASTAV i uz potporu HRVATSKOG ČASNIČKOG ZBORA RH-ZAJEDNICE UDRUGA  28.listopada 2017. godine obišli su Ličko ratište sa ciljem da se nastavnici povijesti na terenu upoznaju sa događajima vezanim za Domovinski rat i noviju hrvatsku povijest i da im to prenesu ratni zapovjednici i istaknuti časnici riječkih postrojbi i postrojbi sa područja Like kojima je to bilo područje djelovanja tijekom Domovinskog rata.

Pitanja koja su obrađivana tijekom obilaska ratišta su:

1.      Stanje na području bivše Jugoslavije neposredno pred agresiju na RH

2.      Širi međunarodni kontekst u kojem se je odvijala agresija

3.      Stanje na području Rijeke i PGŽ, aktivnosti vezane za pripreme za agresiju

4.      Odlazak na Ličko ratište postrojbi sa područja PGŽ, stanje na ratištu i prvi okršaji

5.      Organizacija šireg područja obrane Gospića

6.      Tijek Domovinskog rata na Ličkom ratištu

7.      Završne operacije HV i sudjelovanje postrojbi sa područja PGŽ

Pored članova Županijskog stručnog vijeća nastavnika povijesti u gimnazijama i strukovnim školama, članova UHBDR KASTAV i HČZ RH u obilazak su  se aktivno uključili i pripadnici 111. brigade, 128.brigade, 9.gardijske brigade i 133.brigade, istaknuti zapovjednici i časnici koji su imali značajnu ulogu u borbenim djelovanjima. Između ostalog tu su bili i stožerni brigadir u mirovini Frano Primorac, brigadir u mirovini Stanislav Linić, pukovnik u mirovini Davor Peitl, bojnik Aleksandar Medved, pričuvni bojnik Ivan Lerga, pričuvni poručnik Darko Troskot i ostali. Također, pridružili su se i branitelji UHBDR KASTAV sa predsjednikom Marinom Grpcem te članovi obitelji poginulih pripadnika HV, gospođa Irena Kačić i ostali.

Na kraju obilaska prof. Ivan Lerga, ratni zapovjednik 2.bojne 128.brigade i predsjednik Udruge 128.brigade HV „SV.Vid“ svim sudionicima je podijelio novoizašlu monografiju 128.brigade autora Petra Trinajstića.

Autor fotografija Vedrana Spadoni i članovi ŽSV. Autor videa Vedrana Spadoni.