Trenutno pregledavate Terenska nastava- Domovinski rat u Osnovnoj školi „MILAN BROZOVIĆ“ Kastav

Terenska nastava- Domovinski rat u Osnovnoj školi „MILAN BROZOVIĆ“ Kastav

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:UHBDR KASTAV

Na inicijativu Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Kastav /UHBDR KASTAV/  Osnovna škola „Milan Brozović“ Kastav proširila je školski kurikulum za 2016/2017.godinu nastavom iz Domovinskog rata i to sa terenskom nastavom-obilaskom Ličke bojišnice i dva predavanja o Domovinskom ratu koje će provesti brigadir u mirovini Stanislav Linić, zamjenik predsjednika Hrvatskog časničkog zbora RH-Zajednice udruga.

kastav-tn54Tako je 24.rujna 2016. godine proveden dio ovog plana i to kroz terensku nastavu-obilazak dijela Ličke bojišnice. Sudionici nastave bili su učenici završnih razreda Osnovne škole „Milan Brozović“ Kastav sa svojim nastavnicima prof.Željkom Čačić i prof. Majom Bačić-Ostović, članovi UHDDR Kastav Marino Grbac, Darko Troskot, Zoran Mikulić, Ivica Prskalo, Marijan Kovač, Oblak Borivoj i Slavko Ćiković te umirovljeni brigadir Stanislav Linić.[espro-slider id=4741]

U tijeku terenske nastave obišli smo slijedeće:

1.      kastav-tn26Grad Otočac gdje nam je ispred spomenika braniteljima Otočca, pukovnik u mirovini Davor Peitl, ratni zapovjednik 133.brigade HV Otočac, na vrlo pristupačan i slikovit način opisao: uzroke i početak rata na teritoriji bivše Jugoslavije, početak rata u Otočcu i teškoće sa kojima su se susretali građani Otočca kada su bili prisiljeni živjeti pod stalnim napadima neprijatelja, funkcioniranje javnih ustanova, posebno škola u tim uvjetima, obranu Otočca i akcije 133.brigade HV i pristiglih riječkih domoljuba i same završne akcije za oslobođenje zemlje.

2.      kastav-tn35Selo Čanak, mjesto stradanja pripadnika 128.brigade HV. Obišli smo spomenik koji su izgradili pripanici 128.brigade HV, čiji je autor branitelj Željko Matković, također pripadnik brigade, položili cvijeće i zapalili svijeće prisjećajući se događaja sa kraja 1991.godine kada je postrojba 128.brigade iznenada napadnuta u s.Čanak od strane četnika i kada su poginula 4 njena pripadnika a dio zarobljen i odveden u zatvore tzv. Republike Srpske Krajine u Knin i Korenicu gdje je zvjerski mučen i zlostavljan. Ovaj je događaj svojom brutalnošću obilježio početak ratnog puta 128.brigade i u porodicama poginulih i svijesti građana Rijeke i primorskog kraja ostavio duboke i neizbrisive tragove. Tijekom posjeta priključio nam se i gospodin Grbac koji je bio očevidac događanja i čiji je sin poginuo u Čanku, i iz svoje je interesantne i potresne perspektive učenicima pojasnio događanja.

3.      kastav-tn45Ibrešići: mjesto stradanja 4 pripadnika 128.brigade HV prilikom iznenadnog četničkog napada na položaje. Darko Troskot i sam sudionik događanja detaljno je objasnio situaciju u kojoj su se našli pripadnici 1.bojne 128.brigade i kako je došlo do same pogibije.

4.     kastav-tn46Perušić: obišli smo školu u Perušiću gdje su na samom početku boravka u Lici bili smješteni pripadnici brigade i odakle su izvršavali zadaće iako pod stalnom minobacačkom vatrom. Zapaljene su i svijeće na spomeniku braniteljima u Perušiću.

5.      kastav-tn50Vojarna „Eugen Kvaternik“ u Gospiću:  poslije ručka u vojničkom restoranu obišli smo zapovjednu zgradu bojne „Vukovi“ koja nastavlja tradicije 9.gardijske brigade „Vukovi“. Pri obilasku spomen sobe i panoa sa slikama i tekstovima iz ratnog puta 9. gardijske brigade učenicima je objašnjena povjest nastajanja brigade, vrijeme kada su se u Hrvatskoj počele formirati brigade i razlozi njihovog nastajanja. Posebno je objašnjen doprinos 9.gbr u akcijama Maslenica, Medački džep i Oluja. Ovo je bila prilika da se neki od sudionika izleta /brg.Linić/ prisjete i svog sudjelovanja u Domovinskom ratu u redovima 9.gardijske brigade.

6.      kastav-tn08Lički Ribnik je bio posljednja stanica koju smo posjetili u ovom obilasku. Čudna je koincidencija da smo tom posjetom odali počast Dubravku Šaki koji je poginuo na tom mjestu na 24.09.1991.godine prilikom jedne od prvih akcija za oslobađanje Gospića. Na mjestu gdje je postavljen transporter kao spomenik na tu akciju i pogibiju učenicima je objašnjena i situacija u vrijeme akcije „Medački Džep“, tijek odvijanja akcije i smjerovi djelovanja hrvatskih snaga.

Iako smo se vratili u Kastav tek oko 20,30 sati /a pošli u 06,30/, bili smo puni pozitivnih utisaka. U kratkoj analizi cjelokupnog izleta, terenske nastave, sa profesoricama Čačić i Bačić-Ostović, došli smo do zaključka da je ovakva vrsta nastave više nego potrebna, da je ovo dobar početak suradnje sa UHBDR Kastav. Jedna od zamisli je da se ovo iskustvo iskoristi pa se pri planiranju budućih terenskih nastava održe sadržajnije pripreme sa učenicima kako bi im na samom terenu situacija bila mnogo jasnija.

Zahvaljujemo svima koji su pomogli da se ova nastava održi, posebno našim domaćinima puk Peitlu u Otočcu i domaćinima u vojarni „Eugen Kvaternik“ u Gospiću.