Trenutno pregledavate Tematska konferencija Hrvatskog generalskog zbora pod nazivom „Aktivno starenje kroz obrazovanje odraslih i cjeloživotno učenje“ u okviru projekta „Kako ostarjeti, a ne biti usamljen“, Zagreb, 27. rujna 2021.

Tematska konferencija Hrvatskog generalskog zbora pod nazivom „Aktivno starenje kroz obrazovanje odraslih i cjeloživotno učenje“ u okviru projekta „Kako ostarjeti, a ne biti usamljen“, Zagreb, 27. rujna 2021.

Druga tematska konferencija Hrvatskog generalskog zbora pod nazivom: „Aktivno starenje kroz obrazovanje odraslih i cjeloživotno učenje“ u okviru projekta „Kako ostarjeti, a ne biti usamljen“ održana je 27. rujna 2021. godine u hotelu International u Zagrebu.

Nakon prve tematske konferencije (vidi naše ranije mrežne stranice) i prethodne javne rasprave provedene tijekom travnja ove godine, ova tematska konferencija nastavak je aktivnosti koje se u okviru projekta „Kako ostarjeti, a ne biti usamljen“ provodi u vremenu od dvije godine. Cilj projekta je jačanje organizacija civilnog društva u području aktivnog starenja i povećanja kvalitete življenja umirovljenika posebno umirovljenika koji pripadaju skupini umirovljenika iz sustava obrane i sigurnosti, odnosno bivših pripadnika OS, MUP-a, vatrogastva te sigurnosno-obavještajnog sustava. Konferenciji je prethodila javna rasprava na istu temu, koja je održana 21. ovog mjeseca. Sljedeća tematska konferencija najavljena je za sredinu prosinca ove godine

Uz najviše predstavnike Hrvatskog generalskog zbora u radu druge tematske konferencije su sudjelovali visoki dužnosnici Ministarstva hrvatskih branitelja, zatim Ministarstva rada, obitelji i mirovinskog sustava, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva unutarnjih poslova te predstavnici braniteljskih udruga. Glavni tajnik HGZ-a general Marinko Krešić pozdravio je sudionike konferencije a potpredsjednik HGZ-a general Josip Lucić održao uvodno obraćanje. Izlaganja i prezentacije vezane uz tematsku konferenciju održali su predstavnik Obrtničkog učilišta Zagreb, zatim predstavnici Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, predstavnice Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te predstavnica Ministarstva rada, obitelji i mirovinskog sustava.

Ravnatelj Obrtničkog učilišta Zagreb Dražen Maksimović održao je prezentaciju na temu: „Analiza programa cjeloživotnog obrazovanja“, dok je ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Zagreb Ivan Šutalo govorio o ulozi pučkih otvorenih učilišta u cjeloživotnom obrazovanju. Voditelj Odjela za cjeloživotno učenje, razvoj i projekte EU-a Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, dr. sc. Tihomir Žiljak govorio je na temu: „Zašto je poticanje cjeloživotnog učenja važno za Hrvatsku“. Dragica Kovčalija iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih govorila je o formalnom i neformalnom obrazovanju odraslih u RH, a dr. sc. Ivana Krešić Klaucke održala prezentaciju na temu „Od tržišta rada do kreiranja obrazovnih programa“. General Frane Tomičić iz HGZ-a je održao prezentaciju na temu: „Cjeloživotno učenje u potpori aktivnog zdravog starenja“.

Zanimljivost je da je danas započeo 15. tjedan cjeloživotnog učenja koji predstavlja nacionalnu obrazovnu kampanju u kojoj se građanima na neposredan, često i neformalan način, prenosi poruka o važnosti obrazovanja i učenja.

U završnoj raspravi sudjelovali su: ravnateljica Uprave za mirovinski sustav iz Ministarstva rada, obitelji i mirovinski sustav Melita Čičak, zatim ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ministarstva obrane Ivan Jušić te predsjednik Hrvatskog časnikog zbora – Zajednice udruga Branko Gačak. U radu konferencije sudjelovali su i predstavnici matičnih udruga HČZ Grada Zagreba i HČZ Hrvatskog Zagorja.

Moderator konferencije bio je član HGZ-a, umirovljeni brigadir, dr. sc. Zvonko Orehovec a završnu raspravu vodio glavni tajnik HGZ-a general Marinko Krešić. Potpredsjednik HGZ-a general Josip Lucić završno se obratio sudionicima konferencije te najavio novu tematsku konferenciju koja će se održati 15. prosinca 2021. godine.

Tekst: Branko Gačak

Fotografije: Mladfen Lalić i Branko Gačak