Trenutno pregledavate Svečano obilježeno prvo postrojavanje i nastanak 128.br HV

Svečano obilježeno prvo postrojavanje i nastanak 128.br HV

Okupljanjem čelnika i pripadnika 128 brigade, te nazočnošću tadašnjeg predsjednika IV Općine Rijeka i čelnog čovjeka Kriznog štaba Slavka Linića, kao i današnjih dogradonačelnika Sandre Krpan i Gorana Palčevskog u krugu naselja “Lovorka Kukanić” obilježena je 30. obljetnica prvog postrojavanja brigade TO Rijeka od koje je kasnije nastala 128. brigada HV.
Prisutnima su se obratili: Ivan Lerga, pričuvni bojnik i ratni zapovjednik 2.bojne 128.brigade te predsjednik Udruge 128.br HV „Sveti Vid“ Rijeka, Šime Radulić, pričuvni pukovnik HV i tadašnji zapovjednik Štaba TO Rijeka te dogradonačelnik Goran Palčevski.
Po intoniranju državne himne i odavanja počasti poginulima minutom šutnje Ivan Lerga je kratko podsjetio na ratni put brigade od njenog nastanka, odlaska na ličku bojišnicu, početnih stradanja u Čanku, Đačkom domu u Gospiću i Ibrešićima, sudjelovanju u Domovinskom ratu tijekom svih godina pa do pobjedonosne akcije „Oluja“ gdje je brigada, preko Korenice izbila na državnu granicu na Uni i dalje.

Zanimljivo je bilo primijetiti da se, kao jedina od svih riječkih udruga, okupljanju odazvalo i čelništvo KN Armada.
O svim radnjama koje su prethodile osnivanju 128. brigade, koja je svoj današnji ustrojbeni naziv dobila 22. listopada 1991. godine, iscrpno je govorio tadašnji Šime Radulić, prvi čovjek TO Rijeka.

– Uz brojne zasluge, veliku požrtvovnost i ispunjenje svih zadataka 128. brigade, od iznimne je važnosti istaknuti jednu veličanstvenu činjenicu. Pozivi za pristupanje 128. brigadi bili su u prvom navratu poslani na 6700 adresa. Odazvalo se nije samo njih – 12! Svega 1,75 ne posto nego promila Riječana odbilo je postati dio brigade koja je kasnije branila i oslobađala domovinu. To na najbolji način govori kakva je bio stav Riječana prema ratu i borbi za slobodu, naglasio je Radulić.
Dogradonačelnik Goran Palčevski je posebno istaknuo požrtvovnost Rijeke ne samo u odazivanju na borbene zadatke nego i u zbrinjavanju velikog broja prognanika i izbjeglica, te nemjerljiv doprinos Rijeke kao logističke i kadrovske potpore postrojbama na ratištu.

Skupom u “Lovorki Kukanić” ujedno je započelo niz aktivnosti koje obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja 128. brigade HV Sveti Vid. Slijedi 18. rujna “Lika 2021” – obilazak ličke bojišnice, mjesta na kojima je 128. brigada provela cijeli Domovinski rat kao i odavanje počasti na mjestima stradanja i pogibija njenih pripadnika – Čanak, Ibrišići, Perušić, Gospić, Korenica te na koncu 23. listopada svečanost u povodu obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja 128.br HV „Sveti Vid“.