Svečano obilježena 32. obljetnica Bitke za Vukovar i 204. vukovarske brigade

Bitka za Vukovar iznjedrila je mnoge heroje kojima danas iskazujemo zahvalu i odajemo zasluženo priznanje, ali podnijeli smo i goleme žrtve kojima odajemo dužnu počast. I zato je važno da je obilježavamo u čast pobjedničkom, ponosnom i neslomljivom duhu hrvatskih branitelja

Ministar obrane Mario Banožić, uz izaslanika predsjednika Vlade, potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, sudionike obrane Grada Vukovara, obitelji poginulih nestalih i umrlih vukovarskih branitelja i hrvatske branitelje, nazočio je u subotu 16. rujna 2023. godine u Vukovaru na svečanom obilježavanju 32. obljetnice Bitke za Vukovar i osnivanju 204. vukovarske brigade.

U čast 32. obljetnice Bitke za Vukovar i 204. vukovarske brigade, pripadnici Hrvatske vojske sudjelovali su u cjelodnevnom prigodnom programu: budnici ulicama Grada Vukovara i mimohodu ratnih zastava, podizanju zastave Republike Hrvatske na vukovarskom Vodotornju, taktičko-tehničkom zboru naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi OSRH, kao i prikazu sposobnosti Zapovjedništva specijalnih snaga.

Također, pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva odali su počast poginulim vukovarskim braniteljima preletom aviona MiG-21 i preletom aviona PC-9M.

Na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru predstavnici obitelji poginulih, nestalih i stradalih branitelja Domovinskog rata, izaslanstva Vlade RH, Hrvatskog sabora, Ureda predsjednika RH, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i ostalih gradova položili su vijence i upalili svijeće.

U ovoj prigodi ministar obrane Mario Banožić rekao je da nas ova obljetnica treba podsjetiti na hrvatske branitelje koji su prije 32 godine sudjelovali u Bitci za Vukovar i koji imaju neopisivu ulogu u hrvatskoj povijesti, stvaranju hrvatske države, ali i u kasnijem razdoblju, što nas obvezuje na zajednički rad s ciljem što boljeg razvoja Republike Hrvatske.

“Ova obljetnica ujedno je i podsjetnik za mlađe generacije na koji način se stvarala hrvatska država i Hrvatska vojska”, poručio je ministar izrazivši zadovoljstvo povratkom Inženjerijske bojne u vojarnu “204. brigade Hrvatske vojske”.

Ministar je najavio nova ulaganja u Hrvatsku vojsku, u vojni poligon “Trešnja” u Vukovaru, koji je prije nekoliko tjedana proglašen perspektivnom imovinom za Ministarstvo obrane i Hrvatsku vojsku, a na kojemu će se Hrvatska vojska dalje razvijati i obavljati svoje zadaće.

Prisjećajući se Bitke za Vukovar, ministar Banožić još je jednom istaknuo hrabrost hrvatskih branitelja u obrani Vukovara koja, kako je rekao, treba biti misao vodilja svim vojnikinjama i vojnicima u Inženjerijskoj bojni u Vukovaru.

Na kraju, ministar je podsjetio na trajnu obavezu razvijanja i modernizacije Hrvatske vojske, koju možemo zahvaliti vrijednim iskustvima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji su nesebično stali u obranu Vukovara, beskompromisno se zalagali za daljnji razvoj i napredak naše Domovine, unatoč tome što je neprijatelj bio brojniji, snažniji i tehnički opremljeniji.

Izaslanik predsjednika Vlade, ujedno i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zahvalio je vukovarskim braniteljima na primjeru kako se brani i žrtvuje za Domovinu te istaknuo kako se istina o obrani i stvaranju hrvatske države nikada ne smije zaboraviti. “Današnji dan pokazuje hrvatsko zajedništvo i odlučnost hrvatskog naroda da pobijedi. Bitka za Vukovar iznjedrila je brojne heroje kojima danas iskazujemo zahvalu i odajemo im priznanje”, poručuje Medved.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Nikola Mažar je kazao kako je ponos, čast i privilegija obilježavati s hrvatskim braniteljima Bitku za Vukovar i ustrojavanje 204. vukovarske brigade: “Nije se tada branio samo Vukovar, nego cijela Hrvatska. Vukovar je slobodan grad i ulaganja Vlade RH dio je bitke za sadašnji Vukovar i njegovu budućnost”.

Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika i zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković je zahvalivši se hrvatskim braniteljima na svemu što su učinili da bismo imali slobodnu i modernu državu, u svom obraćanju istaknuo: “Bitka za Vukovar priča je o legendarnoj 204. vukovarskoj brigadi koja je zajedno s drugim braniteljima i policajcima izborila našu slobodu. Bol Vukovara bol je hrvatskog naroda koja i danas opominje i svjedoči”.

Zapovjednik obrane Vukovara i ratni zapovjednik 204. vukovarske brigade, Branko Borković – Mladi Jastreb istaknuo je kako i ovogodišnja obljetnica dostojanstveno priča o Bitki za Vukovar i 204. Vukovarskoj brigadi. “Možemo kao narod biti ponosni na postignuća jer smo se sami izborili za svoju samostalnost i suverenost u svijetu”, poručio je.

Grad Vukovar ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti i uspostavi samostalne, neovisne i demokratske države. Bitka za Vukovar bila je i ostala sinonim za obranu Vukovara u Domovinskom ratu, ali i cijele Hrvatske te njezine teritorijalne i državne opstojnosti i cjelovitosti. Obljetnica Bitke za Vukovar obilježava se treću subotu u rujnu jer su treću subotu u rujnu 1991. vođene najžešće borbe u Vukovaru. Bitka za Vukovar, u kojoj je sudjelovalo oko 1800 branitelja, započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. godine.

Izvor: Tekst i fotografije MORH i MHB