SUSRETI HRVATSKOG ČASNIČKOG ZBORA - ZAJEDNICE UDRUGA
"ISTRA 2023."
Pula, 2. i 3. lipnja 2023.

Susreti “Istra 2023.” koji predstavljaju jednu od središnikih godišnjih događanja na razini Zajednice udruga Hrvatskog časničkog zbora, provedeni su u Puli, 2. i 3. lipnja 2023. Aktivnost se provodi u cilju okupljanja članova svih udruga-članica Hrvatskog časničkog zbora radi osnaživanja vojno-obrambenih i sigurnosnih znanja članova, zatim zbog odavanja počasti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata s područja provedbe aktivnosti te jačanja socijalno-psiholoških čimbenika i unutarnje kohezije braniteljske i stradalničke populacije.

Aktivnost je započela susretom izaslanstva Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga predvođenim predsjednikom Igorom Majetićem i dopredsjednikom Davorom Špoljarićem te predsjednikom i članom predsjedništva HČZ-a Grada Pule, Vladom Rosandom i Borisom Ruižićem i zamjenice gradonačelnika Pule gospođom Ivonom Močenić. Susret je održan u prostorijama Grada Pule na Trgu Forum u Puli.

Program je nastavljen stručnim predavanjima predstavnika MORH-a i Oružanih snaga RH u Domu hrvatskih branitelja u Puli i sastojao se od prijepodnevnih i poslijepodnevnih temartskih predavanja djelatnih i umirovljenih časnika. Prijepodnevne aktivnosti uključivale su dva izrazito zaniimljiva izlaganja. Prvo se odnosilo na temu “Istra u Domovinskom ratu”, koju su održali djelatnici HVU “Dr. Franjo Tuđman” brigadir Sandi Knežević i pukovnik Ivica Barač. Drugo predavanje na temu: “Kibernetičke prijetnje i zaštita” održao jezapovjednik Zapovjedništva za kibernetički prostor, brigadir Davor Dabo.

Poslijepodnevni program uključivao je i polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku Franje Josipa I.

Poslijepodnevne aktivnosti predavanja uključivale su teme “Ruska agresija na Ukrajinu – tijek ratnih djelovanja s osvrtom na bitku za Bakhmut”, dok je drugo bilo tematski vezan za “Suvremene besposadne zrakoplovne sustave s osvrtom na sustave korištene tijekom rata u Ukrajini”. Druga prezentacija poslijepodnevnog programa bila je svojevrsni uvod u program planiran za drugi dan vezan uz posjet Središtu za besposadne zrakoplovne sustave. Poslijepodnevna izlaganja održao je glavni tajnik HČZ-ZU, umirovljeni brigadir Branko Gačak.

Predstavnici Hrvatskog časničkog zbora Grada Pula su nakon predavanja, tijekom kasno poslijepodnevnih i ranovečernjih sati organizirali razgled grada Pule i posjete graskim povijesnim znamenitostima.

Aktivnosti drugog dana susreta započele su odlaskom do Vojarne „Hrvatski branitelji Istre“ te zajedničkim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za četvoricu poginulih pripadnika Policije i Hrvatske vojnske koji su prilikom razminiranja piste zračne luke poginuli.

Prilikom dolaska u Vojarnu „Hrvatski branitelji Istre“ skupinu su dočakali zamjenik zapovjednika Vojarne bojnik Antun Spajić i zapovjednik Središta za besposadne zrakoplovne sustave bojnik Zvonimir Mravunac. Bojnik Spajić održao je izlaganje o povjesnici i sadašnjem ustroju postrojbi baziranih u Vojarni „Hrvatski branitelji Istre“, a bojnik Mravunac o ustroju i zadaćama Središta za besposadne zrakoplovne sustave.

Nakon zanimljivih izlaganja domačina, predsjednik Suda časti i ratni zapovjednik 136. slatinske brigade, general Josip Černi podijelio je knjiga monografije svoje ratne postrojbe domačinima iz Vojarne „Hrvatski branitelji Istre“, zatim predavačima tematskih predavanja ta ključnim organizatorima Susrreta “Istra 2023.”

Nakon predavanja organiziran je i tehnički zbor raspoloživih besposadnih zrakoplovnih sustava Središta. Aktivnosti u Vojarni „Hrvatski branitelji Istre“ završili predajom plaketa HČZ-ZU predavačima iz Oružanih snaga RH te zajedničkom fotografijom ispred Spomen obilježja ispred ulaza u vojarnu.

Zajednički službeni dio programa aktivnosti Susreta “Istra 2023.” završio je ručkom u “Štaniciji Buršić” u Vodnjanu.

Matične udruge Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga su u povratku u svoje sredine organizirale i druge aktivnosti koje su se odnosile na posjete mjestima ili spomen-obilježjima iz Domovinskog rata.

Tekst: Branko Gačak

Fotografije: Branko Gačak i Mladen Lalić

FOTOGALERIJA