Susreti članova udruga Hrvatskog časničkog zbora "Varaždin 2022.",
Varaždin, 4. studeni 2022.

S llijeva na desno: brigadir u miru Branko Gačak, tajnik HČZ, satnik Goran Šarlija, zam.zap okb "Pume", bojnik u miru Davor Špoljarić, dopredsjednik HČZ, satnik u miru Igor Majetić, predsjednik HČZ i bojnik Krunoslav Slavinac, zapovjednik okb "Pume"

VARAŽDIN-SUSRETI HČZ-ZU

U prostoru KTC Robnog centra Varaždin u Gospodarskoj ulici, u petak 4. studenog su održani susreti članova Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga, kao jedna od središnjih godišnjih okupljanja koje su organizirane radi zahvale hrvatskim braniteljima s područja sjeveroistočne Hrvatske za doprinos u obrani državne nezavisnosti tijekom Domovinskog rata te zbog obogaćivanja postojećih i stjecanja novih  obrambeno-sigurnosnih znanja i spoznaja. Aktivnost je provedena uz suglasnost i potporu Ministarstva obrane i logističku potporu Glavnog stožera OSRH i Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske. 
Susrete je otvorio predsjednik HČZ-ZU gospodin Igor Majetić, koji se zahvalio na ranije pripremljenim prezentacijama predstavnika Ministarstva obrane i Glavnog stožera OSRH te interesu i odazivu članova udruga Hrvatskog časničkog zbora za ovogodišnje susrete. Posebno se zahvalio zapovjedniku i zamjeniku zapovjednika OKB „Puma“ iz Varaždina, bojniku Krunoslavu Slavincu i satniku Goranu Šarliji na pomoći u organizaciji aktivnosti. Cjelodnevni program susreta obuhvatio je četiri tematske cjeline, od kojih su prve dvije održali predstavnici MORH-a i Glavnog stožera OS RH, a posljednje dvije predstavnici HČZ-ZU.
Prezentaciju na temu „Aktivnosti 32. korpusa JNA na području RH početkom Domovinskog rata“ održao je načelnik katedre s HVU „Dr. Franjo Tuđman“ brigadir Marijan Kretić, a predstavnik Uprave za ljudske potencijale MORH-a gospodin Boris Habazin održao je prezentaciju  na temu  „Pričuva u OS RH“. Prezentaciju na temu „Ruska agresija na Ukrajinu – mogući scenariji završetka rata i utjecaj na kreiranje nove geopolitičke slike svijeta“ održao je glavni tajnik HČZ-ZU, umirovljeni brigadir Branko Gačak
Nakon zajedničkog ručka za sudionike susreta održana je zanimljiva diskusija i rasprava vezana uz ranije prezentirana tematska područja, aktivnost je nastavljena kraćim predavanjem na temu „Suradnja HČZ-ZU u okviru Sporazuma o suradnji s NZRCHD  i 9. Centrom znanja te provedbom ankete na dva anketna pitanja, u kojoj je sudjelovalo stotinjak članova HČZ. Predavanje i anketu proveli su članovi HČZ-ZU Branko Gačak, Mladen Lalić i Vesna Vrbančić. Prva skupina anketnih pitanja odnosila se na „Interes umirovljenih članova HČZ-a za tzv. narednu karijeru i uključivanje na tržište rada“ dok se je druga odnosila na „Moguću suradnju MORH-a i HČZ-a u provedbi promidžbe radi pribavljanja kandidata za vojnu izobrazbu i osposobljavanje“. Nakon obrade anketnih listića rezultati anketa i zaključci će biti objavljeni na našim mrežnim stranicama.
Po završetku predavanja, diskusije i provedbe anketa, polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona sudionici aktivnosti odali su počast poginulim pripadnicima 7. gardijske brigade „Puma“ u kapelici Sv. Jurja u vojarne 7. gardijske brigade te ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Varaždinske županije kod spomen križa na Gradskom groblju u Varaždinu.
Zajednički vijenac i lampione u kapelici Sv. Jurja položilo je zajedničko izaslanstvo HČZ-ZU i  „Puma“ koje su činili predsjednik i dopredsjednik HČZ-ZU Igor Majetić i Davor Špoljarić te zapovjednik i zamjenik zapovjednika OKB „Puma“ iz Varaždina, bojnik Krunoslav Slavinac i satnik Goran Šarlija te izaslanstva udruga-članica Hrvatskog časničkog zbora. Nakon polaganja vijenaca i lampiona u kapelici vojarne položen je zajednički vijenac i zapaljeni lampioni ispred Spomen-križa hrvatskim braniteljima Varaždinske županije u Aleji hrvatskih branitelja na Gradskom groblju u Varaždinu.

OBILJEŽAVANJE 666.GODIŠNJICE GRADA KOPRIVNICE

Nakon završetka zajedničkog dijela programa, svaka od udruga organizirala je vlastiti dio programa i povratak u središta djelovanja svojih udruga. U ime predsjednika HČZ-ZU Igora Majetića glavni tajnik HČZ-ZU Branko Gačak sudjelovao je aktivnosti obilježavanja 666. godišnjice Grada Koprivnice.
Uz brojne aktivnosti vezane uz obilježavanje obljetnice grada, gradonačelnik Koprivnice u zastupnik u Hrvatskom saboru, Mišel Jakšić organizirao je večeru za koprivničke branitelje, kojoj su uz brojne članove koprivničkih udruga iz Domovinskog rata sudjelovali i zamjenik Koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić i predsjednik Saveza udruga HČZ Koprivničko-križevačke županije Zdravko Dimač.

Tekst: Branko Gačak

Fotografije: Branko Gačak i Mladen Lalić