Trenutno pregledavate SURADNJA ZAGORSKIH I SLOVENSKIH VETERANA

SURADNJA ZAGORSKIH I SLOVENSKIH VETERANA

Zagorski su veterani, njih tridesetak, okupljeni u Hrvatskom časničkom zboru Hrvatskog zagorja, u subotu 4. rujna 2021. godine, na vojnom strelištu „Jamadol“ u Karlovcu, proveli bojevo gađanje iz hrvatske jurišne puške VHS-2 i pištolja HS-9. Cilj je ovog gađanja bio da se hrvatski vojni i policijski časnici, mahom sudionici Domovinskog rata, a sada umirovljenici, upoznaju sa novim vatrenim oružjem kojim su naoružani Hrvatska vojska i Policija, kao i da nakon kratke obuke praktično isprobaju njegovo korištenje i efikasnost.

Gosti zagorskih časnika i veterana Domovinskog rata bilo je osmero slovenskih veteranki i veterana iz Območne zveze veteranov vojne za Slovenijo – Šmarje pri Jelšah, sa kojima je u proteklih nekoliko godina uspostavljena intenzivna prekogranična suradnja. Posebni gosti bili su i Zagorci, pripadnici ZNG-a, koji su do zadnjeg dana hrabro i požrtvovno branili Vukovar.

Zahvaljujući Zapovjedništvu Hrvatske Kopnene vojske koje je odobrilo korištenje strelišta i najposlije proizvođaču naoružanja, HS-Produktu iz Karlovca i njihovim stručnjacima koji su proveli kratku i intenzivnu obuku te osigurali puške i pištolje, te potrebitu količinu streljiva, gađanje je proteklo uz provođenje svih sigurnosnih mjera, kao i epidemioloških standarda. Zagorski su se časnici i njihovi gosti tako na najbolji način upoznali sa vrhunskim hrvatskim pješačkim naoružanjem koje nisu u svom ratnom i poslijeratnom radnom vijeku koristili obzirom je to naoružanje dizajnirano i proizvedeno nakon njihovog napuštanja djelatne službe. Stečeno znanje moći će, zatreba li, prenijeti na pričuvni sastav Hrvatske vojske i Policije.

I premda su se Zagorci uključeni u ovaj projekt prvi puta susreli sa modernim naoružanjem, važno je napomenuti da su rezultati gađanja bili odlični. Iskustvo iz Domovinskog rata, iako na sasvim drugom tipu naoružanja, ipak je pomoglo u korištenju ovog, i u svjetskim razmjerima, vrhunskog naoružanja proizvedenog po najnovijim zahtjevima bojišnice i prema NATO standardima. Za reći je da  jurišnu pušku VHS-2 još koristi više vojski i policija u svijetu, a da je pištolj HS-9 najprodavaniji pištolj na američkom tržištu.

Tekst i fotofrafije:
Zdravko Senčar
Potpredsjednik HČZ HZ