Trenutno pregledavate Studijsko putovanje- Kobarid

Studijsko putovanje- Kobarid

U nedjelju 31. svibnja 2015. Hrvatski časnički zbor Primorsko-goranske županije organizirao je studijsko putovanje dolinom rijeke Soče, na mjesta gdje su se vodile žestoke bitke u 1. svjetskom ratu. Tradicionalno, obilazimo mjesta ključnih događaja a ovaj put je to bilo obilježavanje početaka neprijateljstava na ovom dijelu bojišta, točnije 25. svibnja 1915.g. kada je izvršen prvi talijanski napad na položaje Austro-ugarske vojske na Krnu, ponad Kobarida.

Put nas je vodio od Jadranskog mora (Monfalcone) preko Redipuglie (Sredipolja) i Gorizie do Kobarida. U mjestu Redipuglia uslijedilo je razgledavanje muzejskog stalnog postava talijanske III. armije te obilazak spomen-kompleksa toj armiji ali ne samo toj….na tom mjestu uz počasti pokopano je preko 100.000 žrtava od kojih je 39.857 identificirano a 69.330 nije. U blizini je također pokopano oko 14.000 žrtava, austro-ugarskih vojnika. Sam kompleks sagrađen je 1938.g. za vrijeme vladavine Benita Mussolinija.

Kod Gorizie (Gorice) izvršena je kratka raščlamba ratnih djelovanja kroz 11 bitaka koje su dovele i do gubitka Gorice te opis bitaka za dva uzvišenja koja su čuvala ulaz u Vipavsku dolinu: Sv.Mihael i Av.Gabrijel. Spomenuti su i hrvatski časnici koji su se naročito istakli u obrani Gorice i ostalih bojnih postava u okolici a naročito na Sabotinu i Sv.Gori.

Dolaskom u Kobarid, zbog niske naoblake nažalost nisu bili vidljivi planinski vrhunci Krn, Batognica i Rombon ali je obilazak „Muzeja I.svetovne vojne“ bio izuzetno interesantan za sve učesnike jer na vrlo realističan način opisuje događaje od prije 100 godina. Pogledali smo i dokumentarni film koji govori o sočanskom bojištu a obišli smo i spomen kosturnicu koja je također sagrađena tridesetih godina prošlog stoljeća i odlično je očuvana. Na vrhu se nalazi crkva koja služi redovnom vjerskom prakticiranju ali i u posebnim prilikama kada je obilaze vojnici nekada zaraćenih strana.
Nakon obilaska Kobarida uslijedio je povratak a usput je kod Trsta obiđen i dvorac Miramare, nekadašnji ljetnikovac Habsburške carske dinastije.