ŠPANJOLSKA

Ministrica obrane Margarita Robles u izjavi za medije, 25. siječnja rekla je da će i dalje podržavati legitimnu obranu Ukrajine na “čvrst” i “predan” način, ali uvijek uz “najveću diskreciju”, odgovarajući na “izričite” zahtjeve Ukrajine i u “punoj” koordinaciji s NATO-om i savezničkim zemljama. Ministrica je na pitanje o eventualnom španjolskom slanju svojih tenkova Leopard Ukrajini, rekla da potvrđuje planove o slanju tenkova u Ukrajinu te istaknula da je 40 tenkova Leopard (ima ih 53) uskladišteno vojnoj bazi u Zaragozi, koji nisu dugo korišteni i trebaju određene dorade. Ovime je i bez odgovora na količinu i vrijeme isporuke potvrdila da je Španjolska vjerodostojna članica NATO-a i europski partner u potpori Ukrajine.

U sastavu španjolskih OS ima 219 Leoparda 2E (odnosno A6) te 108 Leoparda 2A4 te OT-e te preko 1500 oklopnih borbenih vozila, od čega 84 suvremena VRC 105B1 Centauro 8×8, zatim 256 IFV Pizarro, te preko 600 komada M113 u sedam modifikacija od kojih je bar trećina modernijih, i drugih oklopnih borbenih vozila.

Španjolska je još u lipnju prošle godine u Ukrajinu dostavila 20 komada M113 APC, a tada se je govorilo i o spremnosti donacije od 40 tenkova Leopard 2. Nije dvojbeno da će Španjolska i ovaj puta na “čvrst” i “predan” način, ali uvijek uz “najveću diskreciju”, odgovarajući na “izričite” zahtjeve Ukrajine i u “punoj” koordinaciji s NATO-om i saveznicima, biti predvodnik u dostavi vojne pomoći Ukrajini. Vjerujmo da će to biti jedna od znakovitijih savezničkih donacija Ukrajini prije proljetne najavljivane ukrajinske ofenzive.

Španjolska je krajem prošle godine dostavila četiri američka PZO raketna sustava srednjeg dometa HAWK i obvezala se poslati još dva. Također nudi liječenje ranjenim ukrajinskim vojnicima i obuku protuzračne obrane u svojoj zračnoj bazi u Toledu.