Trenutno pregledavate Skup HČZ RH-ZU na M.Lošinju

Skup HČZ RH-ZU na M.Lošinju

U vremenu od 05-07. rujna 2017. godine održan je na M.Lošinju u vojnom kompleksu “Kovčanje” tradicionalan radni sastanak HČZ RH-ZU sa slijedećim aktivnostima:

  1. Sukladno općem Planu 05. rujna s početkom u 08:30 h održan je zajednički sastanak svih sudionika na kojem je predsjednik podrobnije iznio Program našeg boravka na M. Lošinju i sve važnije momente korištenja resursa vojarne Kovčanje koji su nam stavljeni na raspolaganje;
  2.  Istog dana s početkom u 16:00 h održana je peta proširena sjednica Središnjeg odbora na kojoj je prezentirana potreba da 12. Sabor bude izvještajno izborni, što je prihvaćeno, te je izvršena priprema po svim točkama dnevnog reda. Tom prigodom je usvojen i prijedlog vezan za provedbu Druženja i susreta U 2018. godini;
  3. Dana 06. rujna od cca 9:00 h do 11:00 h izvršen je posjet Radarskoj postaji, točnije rečeno Postaji obalnog motrenja HRM-a “Mali Lošinj”. Valja naglasiti da je uspon od ulaza u vojni kompleks do same postaje na vrhu brda izvršen pješice(kao i silazak). Na samoj postaji predavanje za sve posjetitelje iz sastava ZU HČZ RH održao je prvi dočasnik postaje nnr Alen Andrijčić. Kao što dobro znate radi se o postaji koja čini mrežu postaja obalnog motrenja i obavješćivanja, primarno za potrebe HRM-a odnosno OS a sekundarno za pružanje potpore i suradnje s nadležnim državnim i javnim službama i tijelima koja sudjeluju u osiguranju, nadzoru i zaštiti prava i interesa RH na moru. Glavno sredstvo za rad pripadnika postaje je Radarski sustav GEM SC 2050 XS. Uz i u neposrednom podnožju postaje nalazi se vojna fortifikacija koja datira iz vremena Austro-ugarske monarhije koju su primarno činili obrambeni topnički položaji za gađanje ciljeva na moru sa kompletnom infrastrukturom koja je osiguravala neprekidan boravak njene posade( brojni tuneli i prostorije u stijenama).
  4. Također 06. rujna ali poslije podne s početkom u 16.00 h organiziran je za sve sudionike Sabora i posjet muzeju Apoksiomena u samom gradu Malom Lošinju. Uz zasigurno upečatljive dojmove iz muzeja posvećenog jednom od 5 brončanih kipova te vrste u svijetu, starom oko 2000 godina, valja naglasiti da je posjet muzeju za Hrvatske branitelje besplatan.
  5. Dana 7. rujna održan je izvještajno-izborni Sabor HČZ RH-ZU na kojem je predsjedniku HČZ st.brigadiru Rozariju Rozgi i predsjedništvu HČZ RH-ZU produžen mandat za pola godine da bi se slijedeći Izborni sabor / rujan 2018. godine/ mogao održati u planiranom vremenu i da bi se sve planirane aktivnosti mogle održati pod legalno izabranim tijelima HČZ. Također, popunjeno je i mjesto člana suda časti. Izvještajno izbornom saboru bili su prisutni i novoprimljeni članovi iz HČZ Brodsko-posavske županije kao promatrači.

Tekst- Davor Špoljarić, Fotografija- Zoran Kozjak, HČZ Virovitice