Skupština Hrvatskog časničkog zbora Hrvatskog Zagorja

Sveti Križ Začretje, 10. ožujka 2023.

Hrvatski časnički zbor Hrvatskog Zagorja održao je 10. ožujka svoju izvještajnu sjednicu Skupštinu u prostorijama Vinskog podruma u Svetom Križu Začretju. Uz članove udruge sjednici Skupštine nazočili su gosti iz slovenske braniteljske udruge iz Šmarja pri Jelšah i Regionalne udruge veterana rata za Sloveniju iz Velenja, zatim zamjenik gradonačelnika Krapine i načelnik općine Kumrovec te predsjednik HČZ-Zajednice udruga Igor Majetić i glavni tajnik Branko Gačak. Nakon sjednice Skupštine, prof. dr. sc. Zvonko Orehovec održao je izrazito zanimljivo na temu Suvremenih kemijskih, bioloških i nuklearnih prijetnji, a brigadir Branko Gačak na temu modernih topnički sustava naoružanja i streljiva korištenih u ratu u Ukrajini.

prof. dr. sc. Zvonko Orehovec
Predsjednik Ivan Drašković iznosi prijedlog Plana rada HČZ-a Hrvatskog Zagorja

Predsjednik Ivan Drašković iznio je prijedlog Plana rada HČZ-a Hrvatskog Zagorja te naglasio kako njegova provedba ovisi o sredstvima koja temeljem prijava na javne pozive i natječaja JL(R)S i Ministarstva hrvatskih branitelja budu donirana udruzi. Radi se o izrazito zanimljivom prijedlogu godišnjeg plana rada, koji svjedoči o skrbi udruge za poginule hrvatske branitelje i postrojbe HV i Policije s područja Hrvatskog Zagorja na brojnim ratištima tijekom Domovinskog rata, obilježavanju obljetnica i državnih blagdana te obogaćivanju vojno-stručnih i obrambeno-sigurnosnih spoznaja svojih članova.

Nakon usvajanja dokumenata sukladno usvojenom dnevnom redu, nazočnim članovima udruge i gostima obratio se predstavnik Regionalne udruge veterana rata za Sloveniju iz Velenja Konrad Pevnik, zatim načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt i zamjenik gradonačelnika Krapine Ivica Hršak te predsjednik Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga Igor Majetić. Nakon sjednice održana su ranije spomenuta predavanja prof. dr. sc. Zvonka Orehovca i brigadira Branka Gačka.

Radno predsjedništvo i gost-predavač prof. dr. sc. Zvonko Orehovec
pukovnik Zdravko Senčar i brigadir Ivan Drašković sa slovenskim prijateljem i predstavnikom OZVVS (Območnog združenja veteranov vojne za Slovenijo Velenje) Konradom Pevnikom (u sredini)
Pozdravni govor zamjenika gradonačelnika Krapine Ivice Hršaka
Pozdravni govor načelnika Općine Kumrovec Roberta Šplajta
Pozdravni govor predsjednika HČZ-ZU Igora Majetića

Tekst: Branko Gačak

Fotografije: Brane Gradišnik i Branko Gačak