Trenutno pregledavate Sjećanje na Nevenku Topalušić

Sjećanje na Nevenku Topalušić

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:OBLJETNICE

Prije četiri godine ( 22. listopada 2014.) preminula je Nevenka Topalušić.(r. Vrčak), rođena u Gradecu kraj Vrbovca uslijed prosvjeda „Sto posto za Hrvatsku „ u Zagrebu.

-Gospođa Nevenka bila je izuzetno hrabra žena, hrvatski branitelj i medicinska sestra koja je bila i sestra i majka  u 51. Samostalnoj bojni Vrbovec, a poslije pripadnica II gardijske brigade „ Gromovi“. U akciji „Una „ teško je ranjena  kao i njezin sin Dubravko te je provela skoro 20 godina u invalidskim kolicima. Narednica Nevenka Topalušić bila je stopostotni ratni vojni invalid.

Spašavala je živote hrvatskih vitezova izlažući sebe pogibelji. Bila je i ostala uzor istinskog domoljublja i čovjekoljublja – rekao je   brigadir u miru  Branko Gačak, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Hrvatske, ratni zapovjednik 51 samostalne Bojne HV- Vrbovec koja je djelovala na zapadno- slavonskom ratištu.

Na njenom grobu stoji tekst:

 “ Ostavila si tragove koji se ne brišu i dobrotu koja se pamti. Tvoja plemenita duša, veliko srce i častan život  zaslužuje da te vječno poštujemo i nikad ne zaboravimo.“

U Savskoj 66. u Zagrebu ispred Ministarstva branitelja trg nosi ime „Trg Nevenke Topalušić.“

Nevenka Topalušić odlikovana je „Redom hrvatskog križa“, Spomenicom domovinske zahvalnosti i Medaljom „Oluja.“

U ime obitelji vijenac pored Spomen obilježja „Hrvatska kocka „ položio je Nevenkin  sin Željko Markuš, u ime Hrvatskog časničkog  zbora vijence su položili brigadiri umiru: Branko Gačak, Vladimir Šumanovac i Vladimir Đurković, predstavnici  HVIDRE i Grada Vrbovca.

Izvor: Dragan Vicković/prigorski.hr