ŠESNAESTI SUSRET ČLANOVA ZU HČZ RH „SPLIT 2018“

ČLANICE HČZ ZU HČZ RH-ZU SUSRETI

Susret pričuvnih časnika Hrvatskog časničkog zbora –Zajednice udruga,  koji je ove godine održan  na području Splitsko-dalmatinske županije 14. i 15. lipnja, pod nazivom  „Split 2018“, započeo je u vojarni  Hrvatske ratne mornarice „ Admiral flote Sveto Letica-Barba“, kao središnjoj točci ovogodišnjeg susreta.

Odmah po dolasku u vojarnu delegacija ZU HČZ RH odala je u Spomen sobi vojarne počast poginulim braniteljima pripadnicima HRM-a. Potom je program nastavljen u Domu HV-a“ general –bojnik Ivo Jelić“.

Državnog tajnika Ministarstva hrvatskih branitelja Ivana Vukića i izaslanika načelnika Glavnog stožera OSRH komodora Ivu Raffanellia, zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, kao i 250 sudionika susreta, u Domu HV-a „general-bojnik Ivo Jelić“, dočekao je predsjednik HČZ-ZU stožerni brigadir u mirovini Rozario Rozga.

Nakon intoniranja državne himne i minute šutnje za poginule hrvatske branitelje, pozdravnim govorima obratili su se predsjednik HČZ-ZU Rozga, zapovjednik HRM-a komodor Raffanelli i državni tajnik MHB Ivan Vukić. Kapetan bojnog broda Milenko Crljen održao je potom vrlo zanimljivo predavanje o ustroju, namjenama i zadaćama HRM s naglaskom na Obalnu stražu i Mornaričko pješaštvo. Nakon  predavanja  predsjednik HČZ-ZU stožerni brigadir u mirovini Rozario Rozga zahvalio je dragim gostima i suradnicima na potpori u svom radu i organizaciji susreta , te uručio zahvalnice HČZ-ZU državnom tajniku MHB Vukiću, komodoru Raffaneliu i kbb Crljenu.

 Sudionici skupa potom su imali priliku razgledati  tehničko-taktički zbor naoružanja i opreme Hrvatske ratne mornarice na sidrištu  Ratne luke odnosno ratne brodove različite namjene , a za njih je potom organiziran i vojnički ručak u restoranu vojarne.

Drugoga dana za sudionike susreta organizirana je iz RL „ Admiral flote Sveto Letica –Barba“ vožnja desantnim brodom „Cetina“ do Supetra na otoku Braču. Na pola Bračkog kanala upriličena je i ceremonija bacanja vijenca u more  kojom su sudionici skupa odali počast poginulim mornarima i pomorcima. Molitvu za poginule vodio je don Jozo Mravak, koji je u kratkom obraćanju istaknuo kako „Hrvatske ne bi bilo bez vojske koja nije pitala za cijenu kada je u pitanju bila sloboda Hrvatske“ i naglasio kako je vijenac koji je pušten u more „simbol pobjede, slave i ljubavi“ kojima smo iskazali poštovanje i zahvalnost za sve što su branitelji učinili za Hrvatsku.

Poručniku bojnog broda Kristoforu Bedrini, predsjednik HČZ-ZU stožerni brigadir Rozga tom je prigodom, na brodu,uručio zahvalnicu i knjigu.

Dolaskom do otoka Brača i trajektnog pristaništa u Supetru svim sudionicima susreta omogućeno je razgledanje kulturnih znamenitosti Supetra.

Nakon povratka u RL  te vojničkog ručka službeni dio Susreta je završen.  

Kao i petnaest prethodnih Susreta i ovaj je, uz druženje i susretanje ratnih prijatelja i poznanika, prema mišljenju većine sudionika,  bio iznimno edukativan  odnosno mnogi časnici su stekli potpuno nove spoznaje, posebice o sposobnostima koje HRM posjeduje ali i koje planira postići  u cilju što kvalitetnije  zaštite teritorijalne cjelovitosti RH.