Trenutno pregledavate ŠESNAESTI SUSRET ČLANOVA ZU HČZ RH „SPLIT 2018“

ŠESNAESTI SUSRET ČLANOVA ZU HČZ RH „SPLIT 2018“

Susret pričuvnih časnika Hrvatskog časničkog zbora –Zajednice udruga,  koji je ove godine održan  na području Splitsko-dalmatinske županije 14. i 15. lipnja, pod nazivom  „Split 2018“, započeo je u vojarni  Hrvatske ratne mornarice „ Admiral flote Sveto Letica-Barba“, kao središnjoj točci ovogodišnjeg susreta.

Odmah po dolasku u vojarnu delegacija ZU HČZ RH odala je u Spomen sobi vojarne počast poginulim braniteljima pripadnicima HRM-a. Potom je program nastavljen u Domu HV-a“ general –bojnik Ivo Jelić“.

Državnog tajnika Ministarstva hrvatskih branitelja Ivana Vukića i izaslanika načelnika Glavnog stožera OSRH komodora Ivu Raffanellia, zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, kao i 250 sudionika susreta, u Domu HV-a „general-bojnik Ivo Jelić“, dočekao je predsjednik HČZ-ZU stožerni brigadir u mirovini Rozario Rozga.

Nakon intoniranja državne himne i minute šutnje za poginule hrvatske branitelje, pozdravnim govorima obratili su se predsjednik HČZ-ZU Rozga, zapovjednik HRM-a komodor Raffanelli i državni tajnik MHB Ivan Vukić. Kapetan bojnog broda Milenko Crljen održao je potom vrlo zanimljivo predavanje o ustroju, namjenama i zadaćama HRM s naglaskom na Obalnu stražu i Mornaričko pješaštvo. Nakon  predavanja  predsjednik HČZ-ZU stožerni brigadir u mirovini Rozario Rozga zahvalio je dragim gostima i suradnicima na potpori u svom radu i organizaciji susreta , te uručio zahvalnice HČZ-ZU državnom tajniku MHB Vukiću, komodoru Raffaneliu i kbb Crljenu.

 Sudionici skupa potom su imali priliku razgledati  tehničko-taktički zbor naoružanja i opreme Hrvatske ratne mornarice na sidrištu  Ratne luke odnosno ratne brodove različite namjene , a za njih je potom organiziran i vojnički ručak u restoranu vojarne.

Drugoga dana za sudionike susreta organizirana je iz RL „ Admiral flote Sveto Letica –Barba“ vožnja desantnim brodom „Cetina“ do Supetra na otoku Braču. Na pola Bračkog kanala upriličena je i ceremonija bacanja vijenca u more  kojom su sudionici skupa odali počast poginulim mornarima i pomorcima. Molitvu za poginule vodio je don Jozo Mravak, koji je u kratkom obraćanju istaknuo kako „Hrvatske ne bi bilo bez vojske koja nije pitala za cijenu kada je u pitanju bila sloboda Hrvatske“ i naglasio kako je vijenac koji je pušten u more „simbol pobjede, slave i ljubavi“ kojima smo iskazali poštovanje i zahvalnost za sve što su branitelji učinili za Hrvatsku.

Poručniku bojnog broda Kristoforu Bedrini, predsjednik HČZ-ZU stožerni brigadir Rozga tom je prigodom, na brodu,uručio zahvalnicu i knjigu.

Dolaskom do otoka Brača i trajektnog pristaništa u Supetru svim sudionicima susreta omogućeno je razgledanje kulturnih znamenitosti Supetra.

Nakon povratka u RL  te vojničkog ručka službeni dio Susreta je završen.  

Kao i petnaest prethodnih Susreta i ovaj je, uz druženje i susretanje ratnih prijatelja i poznanika, prema mišljenju većine sudionika,  bio iznimno edukativan  odnosno mnogi časnici su stekli potpuno nove spoznaje, posebice o sposobnostima koje HRM posjeduje ali i koje planira postići  u cilju što kvalitetnije  zaštite teritorijalne cjelovitosti RH.