U ABC-U ODRŽAN SASTANAK NA TEMU PROŠIRENJA SPOMEN PODRUČJA VOJNE POVIJESTI „RUŽA HRVATSKA - ŽIRJE“

Šibenik, 05.03.2024..godine

U Adriatic Business Centru u Šibeniku održan je radni sastanak inicijativno-savjetodavnog odbora Spomen područja vojne povijesti „Ruža Hrvatska – Žirje“, na kojem je, uz predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata sa šibenskog i splitskog područja, sudjelovao i župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić. 

Na početku sastanka, sve okupljene pozdravio je predsjednik udruge „Ruža Hrvatska – Žirje“ Željko Šižgorić te dao kratki uvod o djelovanju i presudnoj ulozi žirjanske Južne topničke bitnice u Rujanskom ratu i obrani Šibenika: 
– Ne smijemo nikad zaboraviti kako se branila i obranila naša Hrvatska! Na to se moramo ponositi 365 dana u godini, a znanje o tome prenositi na sve buduće generacije. Jedan od načina kako se taj važan dio naše vojne povijesti može sačuvati od zaborava jest i realizacija projekta Spomen-područja vojne povijesti „Ruža Hrvatska“ na otoku Žirju, u suradnji s resornim institucijama – kazao je Šižgorić.

Diana Bolanča iz šibenskog  Konzervatorskog odjela istaknula je da je ovoj inicijativi prvenstveno potrebna institucionalna podrška:
– Iznimno je važno da se Spomen područje vojne povijesti formira na autentičnoj poziciji, odnosno na otoku Žirju. Kao takav, može imati i značajan turistički potencijal, jer se upravo na tom području odigrala presudna bitka Domovinskog rata za vrijeme obrane Šibenika iz rujna 1991. godine.”

Ravnatelj Muzeja Domovinskog rata u Splitu, Matej Gabrilo najavio je projekt otvaranja podružnice svog muzeja u Šibeniku, koja bi zajedno sa Spomen-područjem vojne povijesti „Ruža Hrvatska“ još sadržajnije djelovala na planu očuvanja hrvatske vojne povijesti.

Predsjednik udruge „Ruža Hrvatska - Žirje“ Željko Šižgorić
Diana Bolanča - Šibenski Konzervatorski odjel
Matej Gabrilo ravnatelj Muzeja Domovinskog rata u Splitu

Poseban doprinos konstruktivnoj raspravi dali su predstavnici „Parka vojaške zgodovine Pivka“ („Park vojne povijesti Pivka“) predstavivši svoje aktivnostima i vojne eksponate iz 20 stoljeća. S obzirom da su koristili namjenska EU sredstva, imaju najbolje opremljeni postav militarije u ovom dijelu Europe. Na kraju izlaganja, ravnatelj „Parka vojaške zgodovine Pivka“, Janko Boštjančić pozvao je sve prisutne na uzvratni radni posjet.

Na sastanku su još sudjelovali i predstavnici Udruge veterana 1. obalne topničke bitnice „Kašjuni“ – Split Hrvatske ratne mornarice i predstavnici 4. gardijske brigade te ravnateljica JU Razvojna agencija Šibensko-kninske županije Biljana Gulin.

Nakon prigodnog domjenka, organizirana je posjeta remontnom brodogradilištu „Iskra Shipyard“, gdje se na obnovi i restauraciji nalaze još dva topa s Južne topničke bitnice otoka Žirja. Nakon posjete topničkoj radionici, sudionike radnog sastanka je osobno primio direktor brodogradilišta Roko Vuletić, gdje je dogovorena daljnja uspješna i konstruktivna suradnja.

Izvor: www.sibensko-kninska-zupanija.hr