ŠAHOVSKI KLUB INVALIDA HVIDRA-BROD TURNIROM OBILJEŽIO 13. OBLJETNICU POSTOJANJA

Šahovski klub invalida Hvidra – Brod organizirao je šahovski turnir povodom trinaeste godišnjice postojanja kluba, u petak 29.9.2023. u prostorijama šahovskog kluba Ruščica iz Ruščice. Sustav turnira bio je švicarski, igralo se 7 kola, a tempo igre bio je 7 minuta plus dodatak 3 sekunde za svaki odigrani potez. Nastupilo je 25 igrača iz nekoliko klubova.

Za prva tri seniorska, kadetska i juniorsko mjesto, podijeljena su odličja.

Seniori:

  • Prvo mjesto osvojio je prvokategornik Marijan Kanjković sa 5.5 osvojenih bodova iz ŠK Vina Markota, Pleternica.
  • Drugo mjesto osvojio je drugokategornik Mario Rajković sa 5.5 osvojenih bodova iz ŠK Slavonac iz Bukovlja,
  • Treće mjesto osvojio je drugokategornik Matej Bušić 5 osvojenih bodova iz ŠK Brestovac, Brestovac.

Najbolja juniorka je bila majstorski kandiat Petra Karij 4.5 boda iz ŠK Ruščica , Ruščica.

Kadeti:

  • Prvo mjesto u kadetskoj konkurenciji osvojio je Vedran Kaloci sa 3 osvojena boda iz ŠK Đuro Đaković iz Slav. Broda,
  • drugoplasirani kadet Filip Vojvodić sa 3 osvojena boda iz ŠK Brestovac,Brestovac, 
  • treće mjesto osvojio je Antonio Sertić sa 1.5 osvojen bod iz ŠKBrestovac,Brestovac.

ŠKI Hvidra – Brod,Slavonski Brod svojim postojanjem utjelovljuje i promiče pozitivne vrijednosti Domovinskog rata, promiče ugled i dostojanstvo hrvatskih branitelja te uvijek neprekidno ističe ljubav prema našoj jedinoj i voljenoj domovini Hrvatskoj. Klub je do sada održao 109 turnira, gdje je nastupilo 2.140 igrača. Turniri su uvijek igrani na visokoj šahovskoj i ljudskoj razini, uz pregršt smijeha vedrine i prijateljstva hrvatskih branitelja i svih šahistica i šahista. ŠKI HVIDRA – Brod osnovan je 22.11.2010. godine. Predsjednik kluba je Mato Opačak, koji je uz dopredsjednika Dragan Pavić i tajnika kluba Antun Rakić podnio najveći teret u radu kluba. Klub okuplja 12 hrvatskih ratnih vojnih invalida i značajan broj šahista civila.

Klub je uspješno po prvi put u Hrvatskoj, održao 12. Svjetsko prvenstvo u šahu za invalide, IPCA Split 2012. godine, u Splitu. Predsjednik IPCA Zbigniew Pilimon tom je prilikom uručio priznanje predsjedniku kluba Mato Opačak, za odličnu organizaciju. U 2013. godini Šahovskom klubu invalida HVIDRA – Brod, od Brodsko-posavske županije uručena je Kovanica od zlata za dobar rad. Nastupi ekipe kluba na ŠNIDOR-u, na Igrama dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u Kutini, na Kupu Brodsko-posavske županije, značajni su za povijest kluba. Turniri koje klub organizira su:

VRA Maslenica ,VRA Bljesak, Dan Kobri 3a Kune, Dan Državnosti, Dan 108 Brigade, VRO Oluja, Dan Neovisnosti, Dani sjećanja na Vukovar i Škabrnju, Memorijal Zvonko Vidaković i Ilija Garić, Međugorje i Turnir povodom godišnjice kluba.

Sigurni smo da klub očekuje još puno godina uspješnog rada. Na kraju turnira bio je organiziran svečani domjenak za sve sudionike. Sponzori su bili Ministarstvo branitelja RH, Brodsko-posavska županija i Slastičarnica Puslica- Slavonski Brod.

Tekst i fotografije Mato Opačak

—-