Sa izložbe “Riječke brigade”

Ivo Mileusnić
Ivo Mileusnić
Damir Batistić
Damir Batistić

Povodom 25.obljetnice OZ Rijeka,te formiranja  policijskih i vojnih postrojbi,Rijeke i okolice, DRŽAVNI ARHIV U RIJECI organizirao je Izložbu „RIJEČKE BRIGADE“.

Predmeti koji su izloženi i čine središnji dio ove izložbe, posudili su kolekcionari Damir Batistić, Radovan Živanović, Damir Trinajstić, Čestmir Komarek, Neven Materljan, Ivan Šop i Hrvatski časnički zbor PGŽ Rijeka.  Na Izložbi su prikazane policijske i vojne odore, sa samog početka  formiranja postrojbi.

Odore i dijelovi opreme iz uvoza, prerađene porijeklom iz JNA, te unikatne izrade(kućne) i organizirane Riječke proizvodnje(RIO Rijeka, Usluga Rijeka,..), te narukavne oznake. Osim odora izloženi su originalni planovi i fotografije,nastali tijekom osmatranja i pripreme za osvajanje, skladišta i vojarni tadašnje JNA u Klani i Liscu,te niz drugih fotografija i dokumenata iz tog perioda.Zasebnu cijelinu čine dijelovi srušenih neprijateljskih zrakoplova,u scenografski izvedenom prostoru. Na svom sudjelovanju pri otvorenju izložbe  MORH-a,je prikazao jedno suvremenog oklopljeno vozilo  Mine Resistant Ambush Protected Vehicle (MRAP) sa pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga u raznim borbenim odorama i naoružanjem. Svojim sudjelovanjem uveličala je događanje i Gradska straža Bakar. Izložba se ostvarila u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog  primorja Rijeka, Maticom hrvatskom ogranak Rijeka i pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Kako Predsjednica Republike nažalost nije bila u mogućnosti prisustvovati događanju, zbog unaprijed preuzetih državničkih obveza,te je njena izaslanica na spomenutom susretu bila gospođa Ana Holjevac Tuković, voditeljica Odjela za znanstveno istraživanje Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Autori stučne koncepcije: Ivo Mileusnić i Damir Batistić