Trenutno pregledavate Riječki dečki sudjelovali u prvom oružanom sukobu protiv pobunjenih Srba u Pakracu

Riječki dečki sudjelovali u prvom oružanom sukobu protiv pobunjenih Srba u Pakracu

Riječani u Pakracu. U drugom planu Čestmir Komarek. /Iz osobne arhive D.Batistića/

Rijeka – Na današnji dan, 1. ožujka 1991. u Pakracu je sukobom hrvatskih policijskih snaga, koje su u tom trenutku bile jedine naoružane snage RH, sa srpskim pobunjenicima na čiju je stranu stala JNA započeo oružani sukob, koji se je pretvorio u Domovinski rat.

Čestmir Komarek
Damir Batistić

Naime, 22. veljače Skupština općine Pakrac proglasila je pripojenje SAO Krajini, osnovane u Kninu. Srpski civili šetali su naoružani gradom spremajući se napasti hrvatske policajce i protjerati Hrvate iz grada. 1. ožujka 1991. pobunjeni Srbi su razoružali policajce iz “PU Pakrac” i zauzeli policijsku postaju, kao u Benkovcu, Gračacu, Kninu, Obrovcu i drugdje. Ovog puta je došlo i do oružanog sukoba s hrvatskom policijom. Policajci hrvatske nacionalnosti, s još nekim policajcima srpske nacionalnosti, koji se nisu htjeli pridružiti pobuni, izvukli su dio oružja iz postaje i sakrili. U noći JNA, je zauzela određene punktove po gradu pod izlikom da želi spriječiti sukob.

Pred jutro 2. ožujka u grad su pristigle policijske postrojbe RH i rasporedile se po gradu. Oko 10 ujutro počeo je oružani sukob, nakon čega, u Pakrac dolazi zapovjednik specijalaca iz Lučkog Mladen Markač s najelitnijim hrvatskom postrojbama te policijska postaja prelazi u hrvatske ruke. U 14 sati u policijsku postaju dolazi nekoliko oficira JNA, među kojima i general Dobrašin Praščević (načelnik Štaba V. vojne oblasti), a u 16 sati dolaze i Stjepan Mesić (potpredsjednik Predsjedništva SFRJ i predsjednik Vlade RH) i Slavko Degoricija (predsjednik Vijeća općina Sabora RH). Nakon što su visoki predstavnici otišli, oko 18 sati s okolnih brda počela je pucnjava po gradu, hrvatske su postrojbe uzvraćale vatru te su tri branitelja bila ranjena. Tako je započeo oružani sukob, koji se je pretvorio u Domovinski rat.

Damir Batistić /Izvor: torpedo media/