Trenutno pregledavate Redovni godišnji bilateralni sastanka predstavnika ZSČ i HČZ-ZU, Samobor, 6. listopada 2019

Redovni godišnji bilateralni sastanka predstavnika ZSČ i HČZ-ZU, Samobor, 6. listopada 2019

Redovni godišnji sastanak predstavnika Zveze slovenskih časnikov (ZSČ) i Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga (HČZ-ZU) održan je neposredno nakon završetka jesenskog okupljanja predstavnika Gaminger inicijative u Samoboru, 6. listopada 2019.

                U radu sastanku su u ime slovenskih gostiju sudjelovali dopredsjednik ZSČ brigadir Miran Fišer, zatim glavni tajnik brigadni general Martin Jugovac i predsjednik povjerenstva za međunarodnu suradnju satnik Rajko Najzer. Hrvatski predstavnici bili su predsjednik HČZ-ZU, brigadir Branko Gačak i zamjenik glavnog tajnika bojnik Mladen Lalić.

                Nakon razmjene uvodnih informacija o aktivnostima na razini zajednice te matičnih udruga članica, koje obuhvaćaju područje međunarodne multilateralne (CIOR i Gaminger inicijativa) i bilateralne suradnje s udrugama susjednih zemalja, istaknut je visok stupanj podudarnosti stavova tijekom rada u navedenom multilateralnim asocijacijama te dobra i raznovrsna bilateralna suradnja matičnih udruga na lokalnim i regionalnim razinama. Pri tome je istaknuta potreba za daljnjim jačanjem opće i strukovne suradnje udruga. Slovenska strana upoznala je o radu središnje državne udruge i njezinih udruga članica u isticanju „primjera dobre prakse“ a zaključeno je da postoji potreba ustrojavanja zajedničkog povjerenstva za korištenje sredstava europskih fondova, naročito fondova namijenjenih prekograničnoj suradnji. Hrvatska strana naglasila je kako s njihove strane treba dati veći medijski značaj i praćenje zajedničkih aktivnosti te ukazala na neka područja moguće opće i strukovne suradnje putem uključivanja hrvatskih udruga u postojeće projekte koje se provode u Sloveniji. Dogovoren je sljedeći sastanak u Sloveniji koji će se provesti nakon nekog od brojnih bilateralnih događanja tijekom iduće godine.

Tekst: B.Gačak, slike: M.Lalić