Trenutno pregledavate Reakcija Hrvatskog časničkog zbora-Zajednice udruga na presudu Haškog suda

Reakcija Hrvatskog časničkog zbora-Zajednice udruga na presudu Haškog suda

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:HČZ RH-ZU

Hrvatski časnički zbor-Zajednica udruga smatra da je osuđujuća presuda Haaškog suda šestorici Hrvata iz BiH u potpunosti nepravedna i neprihvatljiva za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i Republiku Hrvatsku.

Suosjećamo sa obitelji generala Praljka koji je svojim zadnjim moralnim činom, iskazao svoje neslaganje sa potvrđivanjem osuđujuće presude u ovom nepravednom sudskom postupku.

Činjenica je da je ovom presudom došlo je do falsificiranja povijesnih činjenica, žrtva se pretvorila u agresora. Smatramo da je zadaća Republike Hrvatske i svih njenih državnih organa  da se bori svim pravnim i političkim sredstvima da se dokaže istina, jer to dugujemo našoj djeci, našim poginulim suborcima i njihovim obiteljima, kao i budućnosti suživota na ovim prostorima koja ne može postojati bez pravde i istine o Domovinskom ratu u RH i BiH.

Povijesna je činjenica da su hrvatski branitelji branili teritorij Bosne i Hercegovine na temelju međudržavnih sporazuma, te je činjenično neutemeljeno ovo utvrđenje suda o postojanju takozvanog udruženog zločinačkog pothvata od strane naše države, kao i potpuno izostajanje osude velikosrpske agresije koja je bila povod naše obrane. Presuda je sadržajno i pravno nepravedna i neutemeljena, politikantska i opasna u iskrivljavanju istine, što mi pripadnici Hrvatskog časničkog zbora ne možemo i ne smijemo dozvoliti.

Budući da je ova kvalifikacija hrvatske države kao agresora u potpunosti suprotna Ustavu RH i Deklaraciji o Domovinskom ratu ovim putem tražimo od državnog odvjetništva žurno utvrđivanje odgovornosti onih koji su svojom neaktivnošću u angažiranju na obrani optuženih kao i  protuzakonitim postupcima, odavanjem državnih tajni i neselektivnom distribucijom dokumenata od nacionalnog interesa te lažnim svjedočenjima doveli do ovakvih strašnih posljedica.