REAGIRALI NA SERIJU HRT-A: BRANITELJI – OGORČENI SMO I OSRAMOĆENI

Slatina,26.01.2024.godine

Časnici su odlučni objaviti monografiju sa svim detaljima i snimkama događaja iz 1991. godine

Posljednja epizoda dokumentarno-igrane serije HRT-a “Otkos/Orkan/Papuk – Propast projekta Velike Srbije”, koja se bavi prvim oslobodilačkim operacijama u Domovinskom ratu koncem 1991. godine, unijela je nemir u braniteljsku populaciju, posebno časnike postrojba Hrvatske vojske na slatinskom i orahovačkom području koji su sudjelovali u tim operacijama.

O tome se razgovaralo na sastanku Hrvatskoga časničkog zbora Ogranak Slatina, na kome je brigadni general u miru, ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Josip Černi, iznio sve detalje operacija u kojima je vodio svoju postrojbu. Prema kazivanjima na tom sastanku, svi pripadnici 136. slatinske brigade i 2. orahovačke bojne 132 brigade iznenađeni su i ogorčeni, a osjećaju se i osramoćeni što se u programu Hrvatske televizije prikazuju neistine o njihovu (ne)sudjelovanju u obrani širega slatinskog, a potom i brdskog papučkog područja.

JOSIP ČERNI brigadni general HV i ratni zapovjednik 136.br HV Slatina

Časnici nikoga ne žele demantirati, ali će iznijeti istinitu informaciju o borbenim djelovanjima na području zapadne Slavonije, potkrijepljenu dokumentima, službenim zapovijedima, kodiranim zemljovidima i svjedočenjima.

Ćlanovi Hrvatskog časničkog zbora Slatine

– Mi pozdravljamo uloženi trud u rasvjetljavanje istine o prvim oslobodilačkim akcijama i operacijama združenih snaga na tlu zapadne Slavonije ratne 1991. godine, jer su one podignule moral branitelja na svim bojišnicama i učvrstile vjeru u postupno oslobađanje i drugih dijelova napadnute domovine. Izostavljena je, međutim, uloga i vojni doprinos slatinske 136. brigade i 2. orahovačkog bataljuna u oslobađanju Papuka i njegovih sjeverozapadnih padina. Izostavljena su i dva sastanka o pripremnim obrambenim i kasnije napadnim zadaćama u Slatini pod vodstvom zapovjednika Operativne zone Bjelovar, puk. Miroslava Jezerčića, u nazočnosti glavnog inspektora Oružanih snaga, generala Martina Špegelja. Na te sastanke pozvani su zapovjednici Požege, Orahovice, Slatine, Virovitice, Grubišnog Polja, Daruvara i Pakraca te predstavnici Zapovjedništva OZ-a Bjelovar. Osim toga, Slatina je bila zapovjedno mjesto Operativne grupe Virovitica sa zapovjednikom Stjepanom Slivarom i njegovim pomoćnikom Mirkom Rukavinom, u kojoj su bile 127. brigada Virovitica (zapovjednik Dečak), 136. brigada Slatina (Černi) i 123. brigada Požega (Crnjac). Sve se to prešućuje, kao i uloga u oslobađanju Bučja, premda imamo zapovijedi i kodirani zemljovid te operacije “Srdela” – rekao je general Černi.

Časnici su odlučni objaviti monografiju sa svim detaljima i fotografijama događanja iz 1991. godine, dosta je materijala već i objavljeno u knjigama i na amaterskim filmovima, ali prikazivanje na javnoj televiziji ima posebnu težinu jer TV program utječe na formiranje mišljenja javnosti, a gledaju ga i djeca hrvatskih branitelja.

(Petar Žarković, Glas Slavonije)

Izvor: radioslatina.hr