RATNA ŠKOLA HV „BAN JOSIP JELAČIĆ” U NASTAVNOM POSJETU PRIMORSKO-GORANSKOJ ŽUPANIJI I GRADU RIJECI

brigadir MIJO KOŽIĆ, Načelnik Ratne škole "Ban Josip Jelačić"

Ratna škola HV „Ban Josip Jelačić predvođena sa načelnikom, brigadirom Mijom Kožićem bila je tijekom 30.ožujka u tradicionalnoj godišnjoj nastavnoj posjeti Primorsko goranskoj županiji. Ova najviša jvojno-civilna obrazovna institucija u Republici Hrvatskoj koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike, počela JE s radom 1. prosinca 1998. S razvojem okolnosti i uključivanjem zaposlenika drugih tijela državne uprave Republike Hrvatske (MUP, MVEP, Hrvatske vatrogasne zajednice, sigurnosno-obavještajne agencije) te pripadnika stranih obrambenih sustava, poprima međuresorni i međunarodni karakter.

Ratna škola HV „Ban Josip Jelačić”

Do danas je Ratnu školu završilo 334 polaznika (325 muškaraca i 9 žena) među kojima je 271 polaznika iz Republike Hrvatske i 63 inozemnih polaznika.

Ove akademske godine Ratna škola obilježava četvrt stoljeća postojanja i u tijeku je školovanje 25. naraštaja sa 15 polaznika od kojih je 9 iz RH ( 5 visokih časnika iz Hrvatske vojske, jedan polaznik iz Hrvatskog sabora, Ravnateljstva policije MUP-a RH, Hrvatske vatrogasne zajednice i Hrvatskog Crvenog križa) te 6 pripadnika Oružanih snaga iz inozemstva (po dva polaznika iz Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije te po jedan polaznik iz Slovenije i Crne Gore).  

Studijska putovanja važan su dio nastavnog programa Ratne škole jer se polaznici iz prve ruke informiraju o značajnim političkim, kulturnim, znanstvenim, gospodarskim i religijskim ustanovama, organizacijama, strateškim tvrtkama i ključnom infrastrukturom kao i sa povijesnim i aktualnim stanjem županija i gradova koje posjećuju, ostvarenjima i budućim planovima te mogućnostima sinergije civilnih i vojnih znanja te razmjenom iskustava.

U Opatiji su se polaznici Ratne škole upoznali s bogatom poviješću Grada i začetkom turizma u Republici Hrvatskoj.

U Rijeci, u Guvernerovoj palači za polaznike Ratne škole bilo je organizirano druženje s ratnim zapovjednicima postrojbi Primorsko-goranske županije iz Domovinskog rata s predavanjem „Primorsko-goranska županija u Domovinskom ratu“.

Nakon toga planiran je susret Ratne škole s predstavnicima Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

U Povijesnom i pomorskom muzeju Hrvatskog primorja polaznici Ratne škole bili su i u obilasku stalnog postava zbirke Domovinskog rata s autorom postava Ivom Mileusnićem.

Nakon toga, kroz šetnju preko Korza, polaznici Ratne škole upoznati su sa bogatom povijesti Rijeke, kulturnim i povijesnim znamenitosti grada, te poslije toga odali počast kod Memorijalnog obilježja za 206 poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Boravak u Rijeci završen je sa pripadnicima Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite Primorsko-goranske županije koji su u Turskoj imali izuzetno težak i zahtjevan posao kod pomaganja u traganju i spašavanju ljudi stradalih u potresu. Zapovjednik DIP CZ PGŽ Siniša Badovinac upoznao je polaznike RŠ s iskustvom i načinima rada, koordinacijom i suradnjom tijekom otklanjanja posljedica katastrofe međunarodnom okruženju.

Zapovjednk DIP CZ PGŽ Siniša Badovinac informira pripadnike RŠ "Ban Josip Jelačić" o agnažiranju na pomoći u potresu uTurskoj.
brigadni general FRANO PRIMORAC, predsjednik HČZ LIBURNIJE

Tijekom boravka u Primorsko goranskoj županiji i Rijeci polaznicima Ratne škole su se priključili i:

  • Nač PU PG gospodin Tomislav Dizdar
  • brigadni general /m/ Frano Primorac, predsjednik HČZ Liburnije (domaćin RŠ u Opatiji)
  • brigadir /m/ Stanislav Linić, predsjednik HČZ PRIMORJA(domaćin RŠ u Rijeci)
  • brigadir /m/ Ivan Smojver
  • brigadir /m/ Neven Cugelj (zamjenik predsjednika HČZ-ZU)
  • pukovnik /m/ Branko Plukavec
  • satnik /m/ Igor Majetić (predsjednik HČZ-ZU)
brigadir STANISLAV LINIĆ, predsjednik HČZ PRIMORJA

Ratna škola “Ban Josip Jelačić” boravila je ovom prilikom u Istarlskoj, Ličko-senjskoj i Primorsko goranskoj županiji na sliedećim linkovima možete pročitati tekstove:

https://www.glasistre.hr/pula/2023/03/28/zajednicki-prijem-grada-pule-i-istarske-zupanije-za-xxv-narastaj-ratne-skole-ban-josip-jelacic-854118

https://hrvatski-vojnik.hr/ratna-skola-ban-josip-jelacic-obiljezila-blagdan-svojeg-zastitnika/