Ratna škola „Ban Josip Jelačić“ u nastavnom posjetu NP Risnjak

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” predvođena načelnikom brigadirom Mirkom Kožićem je 16.siječnja 2023.godine, u okviru redovnog Plana i programa izobrazbe u 2022./2023. godini na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđmanˮ, provela nastavni posjet nacionalnom parku Risnjak gdje im je domaćin bio ravnatelj NP Risnjak i brigadir u mirovini Stanislav Linić iz Hrvatskog časničkog zbora a stručni voditelj mr.sp. Dragan Turk, dipl.ing.šum.

brigadir Mijo Kožić Načelnik Ratne škole “Ban Josip Jelačić”

Posjet NP Risnjak obuhvaćao je:

  • predstavljanje NP Risnjak (predavanje – prezentacija) s glavnim obilježjima: snažna klimatska i vegetacijska pregrada između Hrvatskog  primorja i kopnenih dijelova Hrvatske, najljepše izražen fenomen vegetacije ponikvi, prirodna veza između Alpa i balkanskih planina, prirodno stanište sve tri velike europske zvijeri (medvjed, vuk i ris) i 1148 vrsta i podvrsta flore i
  • hodnju poučnom stazom Leska i upoznavanje prirodnog i kulturnog nasljeđa nacionalnog parka,

Ustaljena je praksa da Ratna škola tijekom svake akademske nastavne godine na studijskim putovanjima obilazi županije i gradove, strateška gospodarska poduzeća koja su nacionalna ključna i kritična infrastruktura te strateški partneri Ministarstva obrane, značajna mjesta i bojišnice iz Domovinskog rata te političke, kulturne, prirodnog nasljeđa, znanstvene i religijske ustanove gdje se polaznici iz programa nacionalnog gostoprimstva za najvišu međuresornu i međunarodnu izobrazbu prve ruke upoznaju s onim najboljim iz Republike Hrvatske.

U tijeku je školovanje 25. naraštaja Ratne škole, koji pohađa 15 polaznika od kojih je devet polaznika iz RH (5 časnika iz Hrvatske vojske, zastupnik u Hrvatskom saboru, polaznik iz Ravnateljstva policije MUP-a RH, Hrvatske vatrogasne zajednice i polaznica iz Hrvatskog Crvenog križa), te pripadnici Oružanih snaga stranih zemalja za obnašanje najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti (po dva polaznika iz Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, te po jedan polaznik Slovenije i Crne Gore).