Trenutno pregledavate Radni sastanak izaslanstva Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga s državnim tajnikom u Ministarstvu obrane RH Brankom Hrgom i posebnim savjetnikom ministra obrane generalom Željkom Živanovićem, Zagreb, 30 ožujka 2022.

Radni sastanak izaslanstva Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga s državnim tajnikom u Ministarstvu obrane RH Brankom Hrgom i posebnim savjetnikom ministra obrane generalom Željkom Živanovićem, Zagreb, 30 ožujka 2022.

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:HČZ RH-ZU

Izaslanstvo Hrvatskog časničkog zbora sastalo se u sjedištu Ministarstva obrane s državnim tajnikom Brankom Hrgom i posebnim savjetnikom ministra obrane generalom Željkom Živanovićem. Sastanku su nazočili i ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ivan Jušić i savjetnica u Kabinetu ministra pukovnica Tanja Birko. Izaslanstvo HČZ-ZU činili su predsjednik Branko Gačak, potpredsjednik Igor Majetič, glavni tajnik Neven Cugelj i poslovni tajnik Mladen Lalić. 

Sastanak je organiziran s ciljem detaljnijeg upoznavanja visokih predstavnika MORH-a s radom udruge u prošlosti, zatim o trenutnim aktivnostima te mogućim područjima rada i suradnje s Ministarstvom obrane i Oružanih snaga RH te drugim sastavnicama sustava Domovinske sigurnosti. Predsjednik HČZ-ZU uvodno se zahvalio na dosadašnjoj logističkoj potpori MORH-a i OSRH u provedbi svojih planskih aktivnosti koju HČZ-ZU uživa tijekom dugog niza godina i istakao potrebu jačanja suradnje na područjima od obostrane koristi. Naglasio je da prijedlozi dolaze baš u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu te da se radi o vremenu u kojem je potrebno učiniti iskorak u daljnjem konkretiziranju područja suradnje od interesa za jačanje obrambeno-sigurnosnog sustava, odnosno sustava Domovinske sigurnosti. Prijedlozi se odnose na suradnju u području animiranja vojnog poziva, zatim sudjelovanja u procesima donošenja strateških dokumenata te zakonskih i provedbenih propisa iz obrambeno-sigurnosnog područja, uključujući i ulogu u definiranju učinkovitog sustava pričuvne komponente OS te suradnji s međunarodnim časničkim udrugama UCIOR i Gaminger inicijativa) radi razmjene informacija značajnih za trendove razvoja obrambenih i sigurnosnih sustava u Europi i svijetu. U otvorenoj diskusiji svih sudionika sastanka, izražen je najviši stupanj podudarnosti mišljenja te obostrana spremnost na jačanje i proširenje dosadašnjih oblika suradnje. Na kraju radnog sastanka državni tajnik Branko Hrg dao je potporu prijedlozima HČZ-ZU u cilju daljnjeg jačanja predloženih oblika suradnje.

 

Tekst i Fotografija: Branko Gačak