PUTOVIMA RATNIH STRADANJA

U subotu 11. 11. 2023. Hrvatski časnički zbor grada Zagreba organizirao je obilazak Sunje, Baćina i Jasenovca u okviru programa „Putovima ratnih stradanja“ sufinanciranog od Grada Zagreba.

U obilasku su sudjelovala 32 branitelja i suradnika HČZ Zagreb među kojima su uz članove HČZ Zagreb bila 4 pripadnika Veterana 145. brigade Dubrava na čelu s predsjednikom Ladislavom Plantićem, zatim više pripadnika UHBDR 99. brigade, 5 pripadnika UABA Zagreb-Jug na čelu s predsjednikom Borisom Biličićem, ratni zapovjednici 99. brigade Ivica Babić i Vlado Blažinović, bojnik Siniša Mihović ispred Kluba veterana Domovinskog rata 102. brigade HV te nekolicina branitelja iz ostalih braniteljskih udruga Grada Zagreba.

U Sunji su učesnike obilaska dočekali i pozdravili predstavnici Općinskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Općine Sunja na čelu s predsjednikom Ivicom Mikulićem koji nas je pozdravio i u ime načelnika općine Sunja Grge Dragičevića.

Nakon zajedničkog polaganja vijenaca, paljenja svijeća i odavanja počasti kod spomenika poginulim braniteljima na gradskom groblju i kod spomen ploče poginulim pripadnicima 2. gardijske brigade Gromovi na legendarnoj željezničkoj postaji, bojnik Siniša Mihović šire je izložio događanja u Sunji tijekom Domovinskog rata koja je ostala obranjena zahvaljujući zajedničkoj borbi postrojbi HV i domaćih branitelja, a pukovnik Vlado Blažinović ukratko je podsjetio nazočne na ulogu 99. brigade HV u obrani Sunje 1993. godine.

Tekst i fotografije: Mladen Lalić, poslovni tajnik HČZ – Zajednice udruga

Nakon Sunje posjećen je Baćin gdje je kod spomen obilježja na mjestu masovne grobnice uz rijeku Unu položen vijenac, zapaljene svijeće i odana počast pedesetšestorici nevinih hrvatskih civila starije dobi iz općine Hrvatska Dubica ubijenih u listopadu 1991. godine. Kod crkve u Baćinu su zapaljene svijeće i odana počast stradalim civilima i braniteljima iz Baćina tijekom Domovinskog rata.

Zatim je načelnica općine Hrvatska Dubica gđa. Ružica Karagić provela učesnike obilaska kroz impresivnu spomen sobu Domovinskog rata u Baćinu s imenima 137 hrvatskih branitelja i civila stradalih tijekom Domovinskog rata na području općine Hrvatska Dubica.

U Jasenovcu je kod spomenika u okviru Spomen područja položen vijenac te su zapaljene svijeće i odana počast tisućama žrtava u ustaškom koncentracijskom logoru tijekom II. svjetskog rata. Također je u centru Jasenovca posjećena spomen soba Domovinskog rata koju održava Udruga branitelja općine Jasenovac te su kod obilježja uz jarbol s hrvatskom zastavom pored spomen sobe položene svijeće i odana počast poginulim braniteljima na području Općine Jasenovac.

Nakon ugodnog druženja i evociranja uspomena uz ručak u restoranu „Kod ribiča“, učesnici obilaska su krenuli za Zagreb.