Trenutno pregledavate Prva vježba domovinske sigurnosti: „KIBERNETIČKI ŠTIT 2018“

Prva vježba domovinske sigurnosti: „KIBERNETIČKI ŠTIT 2018“

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:OS RH

Danas je Vlada RH donijela odluku o održavanju vježbe „KIBERNETIČKI ŠTIT 2018“ – prve vježbe sustava domovinske sigurnosti. Prema Damiru Krstičeviću, ministru obrane RH, vježba iz područja kibernetičke sigurnosti „KIBERNETIČKI ŠTIT 208.“ održat će se u Zagrebu u ožujku ove godine. Cilj vježbe je jačanje svijesti o kibernetičkim prijetnjama, ukazivanje na važnost upravljanja i koordinacije javnog sektora, akademske zajednice i gospodarskih subjekata u zaštiti od kibernetičkih prijetnji. Težište će biti na uvježbavanju rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti u ubjetima kibernetičkog napada. Vježba treba potaknuti raspravu o smjernicama za postupanje na strateškoj razini, i ukazivanje na moguće izazove u slučaju kibernetičke krize, i na važnost strateških komunikacija u kriznim situacijama.
U pripremi i provedbi vježbe sudjelovat će predstavnici Ureda predsjednice RH, Ureda premijera RH, MORH-a, MUP-a, MVEP-a, Ministarstva branitelja, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva financija, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva zdravstva, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, DUZS-a, Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, SOA-e, VSOA-e, Zavoda za zaštitu informacijskih sustava i CARNET-a (Nacionalnog CERT-a).
Imajući u vidu kapacitete kojima Hrvatska raspolaže na ovome polju, kao i razinu usklađenosti pojedinih segmenata nacionalne digitalne infrastrukture, spomenuti „Kibernetički štit 2018“ će za RH sigurno biti jedno novo i vrlo ozbiljno iskušenje ( pod uvjetom da se provede i evaluira ozbiljno). Ujedno, ova bi vježba za RH lako mogla postati „otvaračem za oči“ kakav su za SAD svojedobno bile vježbe Eligible Receiver“ (lipanj 1997.) i „Digital Pearl Harbour“ ( koju je u srpnju 2002. godine organizirao Americi Naval War College)- posebno ako se i Hrvatska odluči u svojoj vježbi koristiti kakav „crven tim“ kao izvor vježbovnih izazova.
Izvor: http://obris.org/