Prva konferencija Gaminger Inicijative (Gaming I Meeting 2022.), Sanremo, Italija

Ovogodišnja prva konferencija Gaminger inicijative (Gaminger initiative – GI – I Meeting) u Sanremu, Italija od 7. do 10. travnja 2022. Od ukupno 11 članica konferenciji je bilo nazočno njih 10, Rumunjska nje nazočila. U ime Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga  konferenciji je nazočio brigadir u mirovini Neven Cugelj ujedno glavni tajnik Zajednice udruga. Konferencija je bila organizirana u prostorijama International institute of humanitarian low (IIHL). 

Konferenciju je otvorio bivši predsjednik udruge Lt Cdr Giuseppe Filippo Imbalzano koji nas je informirao da je predsjednik udruge Vilhelm Kobal spriječen i da neće prisustvovati konferenciji zbog toga što odlazi na novu dužnost u NATO zapovjedništvo u Napulj. Slovenija je imenovala generala Martina Jugovca kao njegovu zamjenu te je u daljnjem radu konferenciju vodio general Jugovec. Za ovu konferenciju bile su predložene tri teme za prezentiranje nacionalnih predstavnika. Prva je bila „How to maintain resilience against ruthles aggressors that do not respect intenational and humanitarian laws“ (Kako reagirati na nemilosrdne agresore koji ne poštuju međunarodne i humanitarne zakone). Druga tema je bila „Mission Gaminger Initiative as an „European Union“ & Strategic planning  „Thinking the future““. (Misija Gaminger inicijative kao nekog tko u EU participira u osmišljavanju strateškog planiranja pod motom Mislimo na budučnost“. I treća tema je bila „Country update on COVID 19 and how has keeps affecting our assssociation“. ( Novosti o COVID 19 i kako to utječe na našu udrugu). 

Prvu prezentaciju imao je češki general Zoltan Bobinek koji se osvrnuo na posljedice COVID pandemije u češkoj vojsci i neke projekcije za budučnost. Kao i kod svih članica tako su i češke oružane snage bile jako pogođene pandemijom ali znakovito je da je sadašnje procjepljenost u oružanim snagama preko 90%. Izneseni su neki statistički podatci koji govore da je Češka bila u nekom prosjeku kako s oboljelim tako i s posljedicama pandemije. Poslije se prešlo na prezentacije nacionalnih predstavnika. Tu je bilo dosta različitog pristupa zadanim temama. Neke drtžave su se fokusirale na COVID 19 potpuno ignoroirajući ostale dvije teme. Nakon prezentacija nacionalnih predstavnika Lt Cdr Imbalzano je stavio na dnevni red prijedlog o potpori službenoj izjavi CIOR organizacije povodom rata u Ukrajini. CIOR je objavio svoj stav u kojem osuđuje rat u Ukrajini i zalaže se za trenutačno zaustavljanje neprijateljstava. U raspravi se potaknulo pitanje zašto i GAMING ne izda svoj službeni stav nego podržava stav CIOR-a. Zadržano je jedno neutralno mišljenje o podržavanju CIOR-a kako bi se izbjegli problemi oko glasanja u samom GAMING-u. Naime neki članovi nemaju mandat za prihvaćanje takvih dokumenata te bi morali provesti glasanje u svojim temeljnim organizacijama što bi u mnogome usložilo donošenje izjave. Nakon toga je Lt Col Philipp Leo, potpredsjednik GAMING inicijative obavijestio nazočne da je slijedeća konferencija planirana u listopadu u Švicarskoj. Lt Col Leo obavijestio je nazočne i o tome da se radi na web stranici inicijative i da bi i ona uskoro mogla biti aktivna.

Zadnjeg dana konferencije u poslijepodnevnim satima sudionici konferencije imali su priliku pratiti konferenciju na razini talijanskih oružanih snaga „How COVID 19 pandemic affevted our civil and military societies in Italy“ Na konferenciji je bilo izneseno dosta statističkih podataka ali kao zaključak moglo bi se kazati da je i Italija kao i sve druge države EU prošla sličan put kroz pandemiju.