OKUČANI, 1.svibnja 2024.

U Okučanima je danas 1. svibnja 2024., uz budnicu Orkestra OSRH ulicama Okučana, polaganje vijenaca i ruža na spomen-obilježje “Kocke vedrine” i podsjećanje na sve poginule održana središnja svečanost obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Preletom iznad Okučana i cijelog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izveli su svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Kadeti Hrvatske vojske i polaznici Policijske akademije MUP-a RH položili su ruže na spomen obilježje.

Molitvu za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, na središnjoj svečanosti predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, monsignor Jure Bogdan a misu zadušnicu za sve poginule hrvatske branitelje te civilne žrtve u crkvi Sv. Vida predvodio je monsinjor Antun Škvorčević.

U sklopu cjelodnevnog programa u Okučanima je održan i taktičko-tehnički zbor naoružanja te borbene i neborbene tehnike i opreme kao i prezentacija vojnog i policijskog poziva.

Obilježavanju 29. obljetnice VRO Bljesak nazočili su:

  • Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović s izaslanstvom OS RH i načelnikom Glavnog stožera OS RH general-pukovnikom Tihomirom Kundidom,
  • Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom
  • Predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić, potpredsjednici Vlade i ministri hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova, Tomo Medved i Davor Božinović.
  • Obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovale u VRO Bljesak i predstavnici udruga iz Domovinskog rata te izaslanstva županija, gradova i općina.

Podsjetimo, operacija Bljesak počela je 1. svibnja 1995. u 5:21 sati, na oko 80 kilometara dugoj bojišnici. Jakim udarima hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga presječeno je okupirano područje zapadne Slavonije, slomljen je otpor neprijateljskih snaga i oslobođeni su Jasenovac, Okučani i Stara Gradiška. U manje od 32 sata, 1. i 2. svibnja 1995. godine hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak sudjelovalo je oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.

Izvor: predsjednik.hr i morh.hr

ČLANOVI SAVEZA UDRUGA HCZ KOPRIVNICKO-KRIZEVACKE ZUPANIJE I UDRUGA HCZ IZ KOPRIVNICE, SV. PETRA OREHOVCA I ĐURDEVCA NA OBILJEZAVANJU 29.OBLJETNICE VRO BLJESAK U OKUCANIMA

ČLANOVI HČZ SLAVONSKI BROD NA OBILJEŽAVANJU 29. OBLJETNICE VRO BLJESAK U OKUČANIMA

Članovi Hrvatskog časničkog zbora iz Slavonskog Broda, Udruga dragovoljaca i Veterana domovinskog rata Brodsko-posavske županije i ogranak Općine Klakar, Udruga Žene u Domovinskom ratu Slavonski Brod i Udruga 3. gardijske brigade Veterana Kune – Ogranak Slavonski Brod, bili su danas prisutni kod obilježavanja 29. obljetnice vojno – redarstvene operacije Bljesak u Okučanima. Antun Zdunić, Mato Opačak ,Petar Bubalo, Franjo Kožić, Slavica i Josip Grđen  željeli su odati počast poginulim hrvatskim braniteljima u akciji Bljesak i svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima, čija je žrtva temelj slobode i neovisnosti naše Domovine Republike Hrvatske. Zbog ljubavi hrvatskih branitelja, koji su za nas položili svoj život, svi danas imamo mir, slobodu i sigurnost. Članovi navedenih udruga posjetili su i Spomen Sobu vojno – redarstvene operacije “Bljesak” u Okučanima i upisali svoje poštovanje poginulim hrvatskim vitezovima u vojno – redarstvenoj operaciji Bljesak u Spomen knjigu.

Poslije posjeta Spomen Sobi, članovi udruga nastavili su druženje sa hrvatskim braniteljima iz Okučana i gostima na kratkom i svečanom domjenku.

Tekst i fotografija Mato Opačak

ŠAHOVSKI TURNIR UDRUGE DRAGOVOLJACA I VETERANA DOMOVINSKOG RATA U POVODU 29.OBLJETNICE VRO BLJESAK

U organizaciji Udruge Dragovoljaca i Veterana  Domovinskog rata   01.05.2024.godine u Osnovnoj školi Alozija Stepinca  u Okučanima održan je  šahovski turnir Izlučnog karaktera .

Na šahovskom turniru sudjelovalo je 5 igrača. Igran je Berger 5 kola 7 minuta plus dodatak tri sekunda za svaki odigrani potez , ukupno su odigrane 10 partija .Sudac turnira je bio Mato Opačak, državni sudac. Za prvo, drugo i treće mjesto dodijeljene su odličja. Odličja je podijelio predsjednik UDVDR-Brodsko-posavske županije  Antun Zdunić.

  1. mjesto majstorski kandidat   Mato Opačak     4.0 boda   Ogranak – Rušćica, Klakar,
  2. mjesto trečekategornik          Mijo Nikolić        3.0 boda   Ogranak – Rušćica, Klakar
  3. mjesto majstorski kandidat   Ivan Mihalj         1.5 bod     Ogranak – Gornji Bogičevci, 

Prvoplasirana četvorica predstavljat će selekciju sa voditeljem Matom OPAČKOM -Brodsko-posavske županije na državnom prvenstvu  u Varaždinu 21.rujna 2024.godine.

Izvor: Mato Opačak

S lijeva na desno: Mijo Nikolić (2.mjesto), Mato Opačak (1.mesto) i Ivan Mihalj (3.mjesto)