Dim iznad Lavova poslije ruskog zračnog napada prošli vikend

RUSKA STRATEGIJA U UKRAJINI SE MIJENJA

NAKON POČETNIH PRODORA POČINJU ZASTOJI I SVE SU VEĆI IZGLEDI DA ĆE SE PLANIRANI BLITZKRIEG PRETVORITI U DOGOTRAJNI RAT

Novi fokus Moskve je na Donbasu i onemogućavanju Ukrajini pristupa Azovskom moru. U tijeku je povlačenje snaga sa područja Kijeva i stvaranje uvjeta za dugotrajni rat iscrpljivanja

Moskva je, u nedostatku snage da održi momentum napada na više frontova, počela sa povlačenjem svojih postrojbi sa područja Kijeva i ostalih gradova na sjeveru. Očito je fokus ruskog vojnog i političkog vodstva sada na zauzimanju istočnih dijelova Ukrajine te onemogućavanje Ukrajini pristupa Azovskom moru, te na taj način povezivanje anektiranog Krima i pobunjenih istočnih područja Luganska i Donjecka.

Poslije pet tjedana intenzivne borbe jasno je da su intenzitet i učinak otpora OS Ukrajine glavni uzrok ovog stanja i da je Kremlj prisiljen na prelazak na  dugotrajni rat iscrpljivanja.

Protunapadi Ukrajine /uključujući helikopterski napad unutar ruskog teritorija/ i preraspoređivanje Moskve prema Donbasu na istoku Ukrajine sugeriraju da obje strane vjeruju da mogu pobijediti, što čini malo vjerojatnim da će mirovni pregovori uskoro rezultirati sporazumom.

Ruska “vojna i politička strategija se nije promijenila, ostaje da se uništi Ukrajina”, rekao je Andriy Zagorodnyuk, bivši ukrajinski ministar obrane koji savjetuje vladu predsjednika Volodymyra Zelenskog.  Ali rekao je: “Sada njihove sposobnosti više ne odgovaraju njihovoj strateškoj viziji.”

Za Ukrajinu, s njezinim manjim vojnim resursima, takav prijelaz na dugotrajni konvencionalni rat povećava ovisnost o Zapadu i pošiljkama teškog naoružanja poput tenkova i topništva.

Ruska promjena fokusa na Donbas omogućava koncentraciju vatrene moći na manju bojišnicu, skraćenje opskrbnih linija i čini zračnu potporu lakšom, te daje Moskve veće šanse za vojni uspjeh. Isto tako stavlja Rusiju u poziciju da pregrupiranjem snaga stvori uvjete za okruženje nekih od najboljih ukrajinskih jedinica koje formiraju obranu prema istoku.

Međutim, Rusko povlačenje iz Kijeva također omogućuje Ukrajini da preraspodijeli dodatne resurse na istočnu frontu Donbasa i to mnogo brže zbog kraćih ruta.

Ukrajinski dužnosnici u početku su bili skeptični prema ruskim najavama da će Moskva ograničiti vojne operacije u blizini Kijeva i Černihiva, ali dugi konvoji ruskog oklopa počeli su napuštati ova područja u četvrtak, a ukrajinski vojnici ponovno su zauzeli mnoga sela na sjeveru Ukrajine.

Rusija je u početku izgledala odlučna zadržati manje snage za blokiranje oko Kijeva kako bi ugrozila ukrajinski glavni grad i spriječila veliko ukrajinsko preraspoređivanje u Donbas, kažu ukrajinski dužnosnici. No, prijetnja opkoljavanjem ovih ruskih snaga, sjeverozapadno ili sjeveroistočno od Kijeva, u petak je izazvala brzo povlačenje prema bjeloruskoj granici, često pod vatrom.

Rusija je poslala neke od svojih najboljih jedinica na Kijev i sjevernu Ukrajinu. Mnoge od njih uvučene su u žestoke borbe sa ukrajinskom obranom i trebat će im dosta vremena da se rekonstruiraju i pripreme za preraspoređivanje.

Američki dužnosnici procjenjuju da je oko 10.000 vojnika od 190.000 ruskih snaga u Ukrajini ubijeno, a deseci tisuća drugih ranjeni ili zarobljeni. Elitna 4. gardijska tenkovska divizija “Kantemirovskaya” izgubila je 46 od svojih procijenjenih 220 tenkova T-80, prema vizualnim dokazima koje su prikupili vojni analitičari.

U želji da popuni svoje snage, Rusija poziva pričuve, šalje u Ukrajinu vojnike raspoređene u Nagorno-Karabahu i Južnoj Osetiji, kao i ročnike. Navodno su neke od postrojbi iz ruske nacionalne garde, koja obično obavlja uglavnom poslove unutarnje sigurnosti, odbile su zapovijed za raspoređivanje u Ukrajinu.

Britanski air maršal Edward Stringer, koji je vodio operacije britanskog ministarstva obrane i također pomogao u stvaranju britanskog programa vojne obuke u Ukrajini, rekao je da Rusija više nema mnogo dodatnih rezervi za bacanje u nove napadne operacije.

“Većina učinkovite borbene moći već je uključena u rat”, rekao je. Dakle, ruski predsjednik Vladimir Putin mora izgraditi još nešto, što je teško bez mobilizacije i pod sankcijama, ili koncentrirati borbenu moć koju ima.

Ruski nacionalisti, uplašeni povlačenjem iz Kijeva, pozvali su Putina da se mobilizira za sveopći rat.

Igor Strelkov bivši ruski obavještajac koji je predvodio skupinu ruskih vojnih veterana koji su zauzeli ukrajinski grad Slovjansk 2014., što je izazvalo oružani sukob u Donbasu požalio se ovog tjedna na pripadnike ruske nacionalne garde koji su odbili upućivanje u Ukrajinu i podnijeli ostavke. Zato nam je potrebna mobilizacija. Podnio ostavku? Molim vas, nastavite odmah u pješačku četu kao redov. Pod zapovijedanjem vaših bivših suboraca, napisao je Strelkov na svom Telegram kanalu.

Prema Strelkovu povlačenje iz Kijeva i Černihiva bilo je neophodno s obzirom na lošu provedbu  inicijalnog plana napada i prijetnje s kojima se te snage suočavaju, posebno sada kada će proljetna vegetacija pruža zaštitu ukrajinskim udarnim skupinama koje napadaju u ruskoj pozadini i privremeno zaposjednutim teritorijama.

“Ako je napuštanje prethodno zauzetog teritorija ionako neizbježno, najbolje je to učiniti bez da neprijatelj prvo uništi vaše trupe”, napisao je Strelkov u petak. “Trebat će nam ove trupe – rat će biti dug.”

Na sjeveroistoku Ukrajine, ruske snage se tjednima pokušavaju probiti prema jugu, pokraj grada Izjuma u regiji Kharkiv. Taj bi im manevar, ako bude uspješan, mogao omogućiti da se povežu s postrojbama koje guraju s jugoistoka i opkole Donbas. Velik dio tih jugoistočnih snaga još uvijek je uključen u urbane bitke u opkoljenom gradu Mariupolju. Ako Mariupolj padne ove snage će se uključiti u prodor prema sjeveru.

Ukrajina je razmjestila neke od svojih najboljih jedinica u Donbasu, koji se sastoji od Donjecke i Luganske regije.  Ukrajina je uglavnom držala liniju na sjeveru, uključujući ključne gradove Kramatorsk i Slavjansk dok je Mariupolj, dio Donjecke regije, opkoljen,

U regiji Lugansk, Rusija je brzo zauzela ruralna područja na istoku, ali nije uspjela zauzeti glavno urbano područje oko Severodonjecka, gdje je sjedište ukrajinske regionalne vlade za Lugansk.

Mnogi ukrajinski dužnosnici i vojni analitičari smatraju da će se sukob vjerojatno povući mjesecima ili dulje bez obzira na to što Kijev i Moskva nastavljaju mirovne pregovore.  Ukrajina je odustala od svoje težnje da se pridruži Sjevernoatlantskom savezu u zamjenu za obvezujuća sigurnosna jamstva Zapada i Rusije,  ali  su Kijev i Moskva i dalje su udaljeni oko statusa Donbasa i Krima.

Iako Rusija ima mnogo veći broj stanovnika /145 milijuna prema prijeratnih 37 milijuna Ukrajine/ i znatno više vojne opreme, vrijeme nije nužno na strani Moskve u dugotrajnom ratu iscrpljivanja.

„Vojni potencijal, kao i svaki sustav, jak je koliko i njegova najslabija komponenta. A najslabija komponenta Rusije su njeni ljudi. Imaju puno opreme, puno oklopa, ali imaju veliki problem s obučenim osobljem. Ukrajina je na početku rata imala vojsku od oko 200.000 vojnika ali po potrebi bi mogla mobilizirati još toliko. Ako bude dugog rata, samo je pitanje hoće li Ukrajina imati podršku zapadnih partnera, prije svega SAD-a, a ako imamo tu podršku, možemo nadživjeti Rusiju”, rekao je bivši ministar obrane Ukrajine Zagorodnyuk.

Donedavno su američke i savezničke isporuke oružja Ukrajini bile zasnovane na procjenama da će Kijev brzo propasti i da će se rat uglavnom voditi kao pobuna. Ovo oružje, poput protuzračnih projektila Stinger i protuoklopnih projektila Javelin i NLAW, može nositi jedna osoba, a ukrajinske trupe su ga uvelike koristile u malim visokopokretnim skupinama.

Međutim, Ukrajina je bila angažirana u konvencionalnom manevarskom ratovanju velikih razmjera, koristeći dalekometno topništvo, tenkove, protuzračnu obranu i vlastite ratne zrakoplove i borbene helikoptere, dakle vojne efektive koje, iako se svakodnevno gube, Zapad nije nadopunjavao .

Situacija se polako počinje mijenjati. U četvrtak je britanski ministar obrane Ben Wallace rekao da se donatorska konferencija 35 zemalja složila da Ukrajini osigura topništvo dugog dometa, oklopna vozila, protubaterijske sustave te protuzračno i obalno obrambeno oružje. Iako nema tenkova i borbenih zrakoplova koje traži Zelenski, te bi količine, ako se isporuče brzo, značajno poboljšale šanse Ukrajine.

Sljedeća tri tjedna će odrediti može li ruski rat iscrpljivanja uspjeti. Ako mi, Zapad, imamo osjećaj za vrijeme i možemo Ukrajini pružiti ono za što je molila, onda oni mogu slomiti leđa Rusima dok su Rusi dolje, i mogu pobijediti, rekao je umirovljeni general-pukovnik Ben Hodges , bivši zapovjednik američke vojske u Europi. “Ali ako nemamo taj osjećaj trenutka, tj. koliko je hitno da djelujemo sada, Rusi će imati vremena da se pregrupiraju, da ponovno uspostave logistiku i da nastave uništavati ukrajinske gradove i ukrajinske oružane snage.”

Preveo i priredio Stanislav Linić, brigadir HV u mirovini