Proljetno zasjedanje Gaminger inicijative
“Gaming I Meeting 2023.”
Skopje, Sjeverna Makedonija, 24. do 28. svibnja 2023.

Proljetno zasjedanje Gaminger inicijative – strukovne organizacije pričuvnih časnika srednjeeuropskih država održano je u Skopju, od 24. do 28. svibnja 2023. Od jedanaest država članica u radu ovog zasjedanja sudjelovali su predstavnici 9 drzava (Hrvatska, Česka, Mađarska, Italija, Rumuinjska, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Slovačka i Švicarska). Predstavnici Poljske i Njemačke nisu sudjelovali zbog opravdanih situacija čelnika izaslanstava neposredno prije provedbe aktivnosti. U ime Hrvatskog časnickog zbora – Zajednice udruga u aktivnostima su sudjelovali predsjednik Igor Majetić, satnik u mirovini, zatim dopredsjednik HČZ-ZU i nacionalni predstavnik u CIOR-u i Gaminger inicijativi, brigadir u mirovini Neven Cugelj te član hrvatskog izaslanstva za CIOR i Gaminger inicijativu pukovnica u mirovini Nevenka Kovač.

U uvodnim izlaganjima predsjednika GI pukovnika Philippa Lea (Švicarska) i supredsjedatelja GI kapetana fregate Giuseppe Filippo Imbalanzana (Italija) naglašena je vaznost ove inicijative i otvorene diskusije o sigurnosnim pitanjima. Nakon kratkog prikaza rezultata prethodnog zasjedanja održanog u Švicarskoj prihvaćeno je izvješće.

Otvorenju zasjedanja nazocila je ministrica obrane Sjeverne Makedonije gopspođa Slavjanka Petrovska, koje je istaknula značaj GI u promicanju euro-atlantskih vrijednosti te promisljanjimu pričuvnih časnika o suvremenim sigurnosnim izazovima. Osvrnula se na trenutnu sigurnosnu realnost i suočavanje s prijetnjom konvencionalnog rata na teritoriju Europe, ističući potrebu da svi sigurnosni akteri budu jasni u osudi vojne agresije jedne drzave na druge te njenu neovisnost i suverenost. Na kraju prvog dana rada zasjedanja održan je i prijem čelnika nacionalnih izaslanstva kod ministrice obrane.

Uz stručne teme vezane uz vojno-obrambena i sigurnosna pitanja raspravljalo se i o statutarnim i organizacijskim pitanjima Gaminger inicijative, uređivanju mrežnih stranica te narednim zasjedanjima inicijative. U tom kontekstu potvrđeno je domaćinstvo održavanja narednih zasjedanja. Rumunjska će u gradu Sibiu od 5. do 8. listopada 2023. biti domaćim Jesenskog zasjedanja Gaminger inicijative (“Gaming II. Meeting”), dok je Hrvatska istaknula kandidaturu za organizaciju proljetnog zasjedanja iduće godine (“Gaming I. Meeting 2024.”).

Središnje teme zasjedanja i drugog dana rada odnosila se na nacionalna izvjesća. Ovo je bilo središnje pitanje, budući da su članovi Predsjednistva, kao i većina nacionalnih izaslanstava isticala kako je nužda o da GI, u čijem su fokusu od 2004. god. uglavnom pitanja europske sigurnosne politike i oružane snage, potvrdi svoju svsishodnost i kredibilitet te opravda daljnje djelovanje na temeljima ranijeg dugogodišnjeg angažmana . Izložena su razlicita viđenja te usuglašeno da svako od zasjedanja treba imati temu od zajedničkog interesa koju predlaže domačin. Tema mora biti utvrđena tijekom predhodnog zasjedanja. Sukladno ranije rečenom utvrđena je tema idućeg rumunjskog domačinstva pod nazivom “Consequnces of the Ukraine war on economical, social and military life, including reserve forces, in Romania.

Trećeg, završnog dana zasjedanja, sudionici zasjedanja radili su na usuglašavanju izmjena Statuta Gaminger inicijative, koji je zadnji put mijenjan u ožujku 2021.

U okviru trodnevnog službenog programa, sudionici zasjedanja su pored posjeta Ministarstvu obrane Sjeverne Makedonije posjetili i vojne postrojbe, uključujući 1. pješačku brigadu i Bojnu specijalnih snaga Vukovi, čiji su predstavnici prezentirali svoje zadaće i sposobnosti te odgovarali na pitanja.

Skopsko zasjedanje Gaminger inicijatzive je uz znatnu potporu i uključenost Ministarstva obrane Sjeverne Makednonije bilo sadržajno te izrazito dobro organizirano i provedeno. Hrvatski predstavnici angažirano su sudjelovali u raspravama i primili zahvale za prihvaćanje domačinstva zasjedanja, koje bi se trebalo održati u svibnju iduće godine.

Čelnik hrvatskog izaslasnstva u CIOR-u i Gaminger inicijativi brigadir Neven Cugelj
Predsjednik HČZ-ZU Igor Majetić i pukovnica Nevenka Kovač tijekom radnog dijela zasjedanja

Tekst i fotografije: brigadir Neven Cugelj, pukovnica Nevenka Kovač