Trenutno pregledavate Predstavnici Hrvatskog časničkog zbora odali počast žrtvama Četekovaca, Balinaca i Čojluga, Četekovac (Općina Mikleuš) 4. rujna 2020.

Predstavnici Hrvatskog časničkog zbora odali počast žrtvama Četekovaca, Balinaca i Čojluga, Četekovac (Općina Mikleuš) 4. rujna 2020.

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:HČZ RH-ZU

U spomen i znak siječanja na  24 nedužne žrtve kod Spomen-obilježja na mjesnom groblju u Četekovcu održan je središnji komemorativni skup kao sjećanje na stradale. Kao i svake godine, skup je počeo točno u 9,05 sati, u vrijeme kad je 4. rujna 1991. godine započeo minobacački napad na potpapučka sela Balinci, Čojlug i Četekovac u Općini Mikleuš.

Navedeni zločin se dogodio 4. rujna 1991. kada su srpski pobunjenici iz okolnih sela Rijenci, Ćeralije i Karasovići topovima i minobacačima napali tri hrvatska mjesta. Četekovac, Balince i Čojlug branilo je 7 slabo naoružanih pripadnika Narodne zaštite i 5 policajaca. Od ranog jutra dobro naoružani i brojčano nadmoćniji protivnici na kućnim su pragovima i dvorištima bez milosti ubijali dojučerašnje susjede. Posebno su se okomili na one koji su pokušali probiti obruč i pobjeći. Krvavo orgijanje uz rafale i zvjerske urlike, te pljačku i opći palež potrajao je cijeli dan. O tome je javnost prvi put čula na tiskovnoj konferenciji u Osijeku na kojoj je svjedočio prognanik iz Četekovca. Toga kobnog dana ukupno ubijeno je 22 civila i dvojica hrvatskih policajaca. Žrtve su bili muškarci i žene od 18 do 83 godina, najčešće iz istih obitelji.

Uz obitelji poginulih, te predstavnika hrvatskih branitelja, na ovoj tužnoj obljetnici nazočila su i brojna izaslanstva, između kojih i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, ujedno i ministra obrane, brigadir Drago Blažević, izaslanik predsjednika Sabora RH, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, izaslanik Vlade RH župan VPŽ Igor Andrović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanik ministra Unutarnjih poslova RH, načelnik PU VPŽ Siniša Knežević, saborska zastupnica Vesna Bedeković, zamjenici župana VPŽ Darko Žužak i Igor Pavković, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, gradonačelnica Orahovice Anamarija Petin, zamjenik gradonačelnika Slatine Bojan Plantak i ostali uzvanici. U ime Hrvatskog časničkog zbora komemoraciju je nazočilo izaslanstvo HČZ-a Grada Slatine i HČZ-a Zajednice udruga  RH predvođene predsjednicima Vladimirom Međumurcem i Brankom Gačkom.

Izvješće sastavio: Branko Gačak, predsjednik HČZ-ZU