Trenutno pregledavate Predstavljanje knjige “Kazivanja osječkih branitelja”-HČZ OSIJEK

Predstavljanje knjige “Kazivanja osječkih branitelja”-HČZ OSIJEK

dsc01031U organizaciji HČZ-a grada Osijeka je 23.rujna obilježena 25. obljetnica oslobađanja svih vojnih objekata u gradu Osijeku od srpske vojske JNA. Za tu prigodu je, u nakladi HČZ-a izišla knjiga:” Kazivanja osječkih branitelja – izravnih sudionika u bitkama za oslobođenje vojarni” .

Glavni dio obilježavanja bio je u sali Doma HV, gdje su o knjizi govorili: general Vrbanac, brigadiri Marko Leko, Edo Bakarec i Antun Blažević i lektorica profesorica Zorica Androić, te pukovnik Mirko Košćak.  Bilo je dosta uzvanika i gostiju, a samo je osamdeset branitelja koji su dali svoje iskaze u knjizi.

Između nastupa govornika o knjizi: Književnica Nevenka Špoljarić recitirala je pjesmu “Osječki epitaf”, [espro-slider id=4800]

U desetak dana mjeseca rujna 1991. godine oslobođeno je 6 vojnih objekata: Bijela vojarna, Crvena vojarna, Dom bivše JNA, Vojni stacionar, skladište u šumi Lug  kod Čepina i zloglasni poligon “C”. U tim bitkama poginulo je sedam hrvatskih branitelja a ranjen je 31 branitelj.

To su bile prve pobjede osječkih branitelja i bile su prekretnica u obrani grada jer su presudno utjecale na dalji tok rata. Branitelji su se iz vojnih  skladišta naoružali, dobili samopouzdanje i stečenim borbenim iskustvima osigurali da se neprijateljska vojska više nikad ne vrati u grad Osijek.