Trenutno pregledavate Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao umirovljenog pukovnika pilota Danijela Borovića

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao umirovljenog pukovnika pilota Danijela Borovića

  • Autor objave:
  • Kategorija objave:OS RH

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović u četvrtak je za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu odlikovao umirovljenog pukovnika Danijela Borovića, koji je preletom u veljači 1992. iz bivše JNA donio Hrvatskoj prvi borbeni avion MIG.

U prigodi 30. obljetnice tog preleta predsjednik je pukovnika Borovića odlikovao Redom kneza Domagoja, zahvalivši mu na njegovu hrabrom činu te istaknuvši da su u historijatu narativa hrvatskog rata neka imena s razlogom te punim pravom i poštovanjem poznata široj javnosti i hrvatskoj djeci.

“Jedno od onih imena koja bez razloga i neopravdano nisu toliko poznata je Vaše cijenjeno ime i prezime – Danijel Borović, pukovnik Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Čovjek koji je prvi u hrvatsko vlasništvo donio nadzvučni mlazni borbeni avion”, naglasio je Milanović.

Podsjetio je da je Borović u veljači 1992., nakon što je njegov kolega i suborac Rudolf Perišin to već učinio preko granice, s MIG-21 po mraku sletio na aerodrom u Puli, nakon što se “opasno, vješto, junački i hazardno” odvojio od borbenog dvojca te pod mrakom zimske Istre i uz svjetlo nekoliko kamionskih farorva spustio MIG-21 na hrvatsko tlo i u funkcionalnu uporabu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koje je tada tek nastajalo”.

“To je veliki, herojski čin. Jer prije svega herojstvo, a tek onda vlasništvo se ogleda u tome koje ste mogućnosti izbora imali i kako ste mogli postupiti, a niste. Mogli ste otići, mogli ste naprosto doći jednoga dana u neko naše hrvatsko zapovjedništvo i prijaviti se. Ono što ste napravili višestruko nadmašuje ovu prvu mogućnost”, poručio je.

Milanović se Boroviću obratio i riječima da je riskirao vlastiti život da bi, ne samo Hrvatskoj donio i prenio borbeni zrakoplov, nego i da bi to bio vrlo značajan i vidljiv način podizanja morala u Hrvatskoj u to vrijeme.

Zahvalivši se na odlikovanju, Borović naglasio je da se tim odlikovanjem na neki način pokušava nadoknaditi ono što je trebao primiti prije 27 godina, kada je “bio jedan veliki red dodjela odličja u tom objektu” (Ured Predsjednika RH).

Ocijenio da tada nije nepravda učinjena samo njemu, već i njegovoj supruzi i petogodišnjem sinu Vanji koji su bili uključeni u te višemjesečne pripreme. “Uspjeli smo i to je odličje nakon 27 godina, kada je trebalo biti, sada našlo svoje mjesto. Zahvaljujem se na tome”, rekao je.

Dodao je kako ga mnogi pitaju zašto su ga toliko ignorirali i zanemarivali u napredovanju i dobivanju čina.

Pritom je istaknuo da je u ono vrijeme bilo pojedinaca koji su došli na funkciju moći i odlučivanja jer ih je netko tamo postavio, a koji nisu shvatili duh vremena i njihove zadaće, nego su se “bavili nekim privatnim svojim interesima pa su napredovali samo pojedinci”.

“Tako se i u mojem Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu dogodilo. Bili su neki ljudi koji su jednostavno neke gurali, pa su pojedinci u par godina strelovito napredovali – došli su na najviše funkcije i činove. A s druge strane, postojala su četvorica pilota koja su oduzela bivšoj JNA četiri nadzvučna lovca MIG-21”, kazao je Borović i dodao da nitko od njih nije postao general, a trebali su.

Ipak, naglasio je, usprkos osobnom razočaranju, zajedno sa suprugom Snježanom napisali su knjigu “Prelet za Hrvatsku” koja, ustvrdio je, može biti školski udžbenik za školsku omladinu, jer su u toj knjizi opisali što se tada događalo.

Dodjeli odlikovanja su, uz Danijela Borovića, nazočili i njegova supruga Snježana, sin Vanja te zamjenik zapovjednika HRZ-a brigadir Marinko Galović i zapovjednik 191. eskadrile lovačkih aviona pukovnik Zvonimir Milatović.

Izvorhttps: sibenski.slobodnadalmacija.hr