Trenutno pregledavate Predsjednik Milanović razgovarao sa članovima Hrvatskog časničkog zbora

Predsjednik Milanović razgovarao sa članovima Hrvatskog časničkog zbora

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović održao je radni sastanak sa članovima Hrvatskog časničkog zbora, zajednicom udruga koju čine pričuvni i umirovljeni časnici i dočasnici Hrvatske vojske.

Hrvatski časnički zbor je najstarija braniteljska zajednica udruga u Hrvatskoj, osnovana još 1991., tako da ove godine obilježava i 30. obljetnicu djelovanja. HČZ okuplja oko 7000 pričuvnih i umirovljenih časnika i dočasnika Hrvatske vojske i djeluje kao dragovoljna, strukovna, nestranačka zajednica udruga. Predsjednik HČZ brigadir u mirovini Branko Gačak pojasnio je predsjedniku Milanoviću kako im je zajedničko s ostalim braniteljskim udrugama sudjelovanje u Domovinskom ratu i promicanje vrijednosti Domovinskog rata, a posebnost to što djeluju kao strukovna udruga koja ne sudjeluje u političkom, ideološkim i sličnim raspravama već se bavi razvojem vojno-obrambenih i sigurnosnih znanja.

Članovi HČZ-a imaju stručna, specijalistička, vojna znanja i tu mogu dati svoj doprinos institucijama države u pripremi zakona, strategija i projekata, rečeno je na sastanku. Kao strukovna udruga, štoviše, HČZ ima razvijenu i međunarodnu stručnu suradnju. Predsjednik Republike dao je podršku takvom djelovanju HČZ-u.

U izaslanstvu Hrvatskog časničkog zbora bili su predsjednik brigadir u mirovini Branko Gačak, potpredsjednici general pukovnik u mirovini Mate Ostović i satnik u mirovini Igor Majetić, glavni tajnik brigadir u mirovini Neven Cugelj, predsjednik Suda časti pričuvni bojnik Dražen Magdić, član Nadzornog odbora satnik Edvard Bogović i poslovni tajnik bojnik u mirovini Mladen Lalić.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku s članovima Hrvatskog časničkog zbora bili su posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković i pročelnik Vojnog ureda u Kabinetu za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika Republike Hrvatske brigadir Ivica Kranjčević.

Izvor i slike:

Ured Predsjednika RH i HRT