PREDSJEDNIK MILANOVIĆ ODLIKOVAO BRANITELJE I DODIJELIO POČASNE ČINOVE BRIGADNIH GENERALA

Zagreb,11.travnja 2024.godine.godine

„Ovo je dug časti prema ljudima koji ili do sad nisu bili odlikovani ili nisu bili odlikovani na način koji ja smatram adekvatnim. Moja duboka zahvalnost za sve što ste dali Domovini“

Počasni čin brigadnog generala dodjeljen je i dugogodišnjem predsjedniku Hrvatskog časničkog zbora-zajednica udruga, brigadiru Rozariju Rozgi

U prigodnom obraćanju na svečanosti u Uredu predsjednika Republike hrvatski Predsjednik podsjetio je da je u Domovinskom ratu Hrvatsku u početku branilo vrlo malo pravih ljudi. „Kasnije je Hrvatsku oslobađao veći broj ljudi, međutim, njih su vodili upravo ljudi koji su je počeli braniti, od njih je sve počelo i bez njih ne bi završilo kao što je završilo“, dodao je predsjednik Milanović izrazivši svoju duboku zahvalnost kako onima koji su danas odlikovani tako i onima koji su danas postali počasni brigadni generali.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović dodijelio je počasne činove brigadnog generala Hrvatske vojske hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Počasni čin brigadnog generala Hrvatske vojske za osobite zasluge stečene u Domovinskom ratu dodijeljen je Jozi Joviću, Neđi Periću, Rozariju Rozgi, Zvonku Sesaru, posmrtno Željku Barišiću, posmrtno Miljenku Lasiću, posmrtno Rudolfu Perešinu i Petru Bajanu.

Također Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske odlikovao je hrvatske branitelje iz Domovinskog rata. Redom kneza Domagoja s ogrlicom, za osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu, odlikovani su Ladislav Kočiš, Marjan Biškić i Srećko Telar. Za junački čin u Domovinskom ratu Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovani su Mirko Mandalinić, Ivica Mikulić i Žarko Pavlović. Redom bana Jelačića, za uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite zasluge u njihovom ustroju, odlikovani su Tihomir Budanko i Ilija Cota.

Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, odlikovani su: Stjepan Kralj, Miro Raguž, Mario Kos, Ivica Mage, Marijan Mileta,  David Đekemati, posmrtno Željko Pavičić, posmrtno Željko Marević, posmrtno Dragutin Bukovec, Vladimir Zoretić, Josip Podnar, Dražen Zelenka, Jakov Stanušić, Luka Šunjić, Hari Damjanović, Tomislav Grandov, Jelena Sutlović, Igor Šokota, Đani Toman i Ante Mihić.

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobit njezinih građana, odlikovani su Ivan Djekemati, Deže Kelemen, Zoran Albert, Stjepan Deže, Robert Ćurčija, Drago Drlja, Jadranka Mandić, Ivica Hećimović, Josip Grčević, Ivica Matić, Zvonimir Krnić, Željko Katuša, Slavko Jakuš, Josip Adžić, Milivoj Butigan, Davor Šolić, posmrtno Tonći, Smoje, Kristijan Borić, Emil Jurenić, Dubravko Šonjić,  Drago Lijić, Igor Nosil, Nediljko Dadić, Zoran Čulić, posmrtno Šimun Lučić, Marija Lučić, Jadran Topić i Petar Zelenika.

Spomenicom domovinskog rata, za sudjelovanje u Domovinskom ratu, odlikovani su Damir Kovačević,  Renato Habuš i Kristijan Parlov.

Izvor: predsjednik.rh