Predavanje:”Riječka bitka”

preuzmi (1)U sklopu projekta “Promocija vrijednosti Domovinskog rata i hrvatske vojne povijesti” pričuvni poručnik Rajko Samueli-Kačić, predsjednik HČZ Bakra, održao je dana 19. ožujka 2015.godine je u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji održano predavanje iz povijesti na temu “Riječka bitka” odnosno “Riječko-Tršćanska operacija”.

Ovo je nastavak četverogodišnje aktivnosti Saveza HČZ PGŽ i suradnje sa osnovnim i srednjim školama na području upanije da se kroz predavanja iskusnih časnika, sudionika Domovinskog rata i poznavaoca vojne povijesti dopuni znanje učenika.

Značajno je i za svaku pohvalu napomenuti da učenici pokazuju zanimanje za teme iz vojne povijesti, veoma su zainteresirani a pitanja koja se obično postavljaju po završetku predavanja su zrela i često nadilaze njihovu dob te pokazuju da su poznaju tematiku i da im je zanimljiva.

Ovdje su učenici završnih razreda ove gimnazije pokazali  zavidno predznanje na temu II. sv. rata te nakon predavanja postavili dosta pitanja o samoj bitci za Rijeku. Pitanja i zainteresiranost učenika dobar su pokazatelj da se nastavi sa gostujućim predavanjima po školama a sa temama iz hrvatske vojne i ratne povijesti. Kroz pitanja je dotaknuta i tema poratnih zločina