Trenutno pregledavate PREDAVANJE I IZLOŽBA U ČAST DANA OSRH I DANA KOPNENE VOJSKE

PREDAVANJE I IZLOŽBA U ČAST DANA OSRH I DANA KOPNENE VOJSKE

HRVATSKI ČASNIČKI ZBOR PRIMORJA  i  Hrvatsko društvo kolekcionara militarije  u suradnji sa Općinom Klana u povodu Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Hrvatske kopnene vojske i spomen na prvo postrojavanje Zbora narodne garde, organiziraju dana 24.svibnja 2019.godine sa početkom u 19.00 sati u prostorijama bivšeg Kina Klana:

·         Izložbu na kojoj će biti predstavljene odore i oprema korištena od strane pripadnika Policije i ZNG , tijekom 1991.godine, na samom početku Domovinskog rata. Stručnu koncepciju izložbe potpisuje Damir Batistić, branitelj i kolekcionar militarije, član HČZ Primorja, autor više uspješnih izložbi na temu Domovinskog rata. Na izložbi će biti prikazane i topničke čahure iz Domovinskog rata, nadnarednika Čestmira Komareka, specijalista za policijsko i vojno naoružanje iz perioda Domovinskog rata.

·         Predavanje „ Početak Domovinskog rata i stvaranje hrvatske vojske“. Predavanje će održati Stanislav Linić, brigadir HV u mirovini i predsjednik HČZ Primorja. Predavanje će obuhvatiti:

  • o   početak raspada bivše državne zajednice,
  • o   političke i vojne pripreme političkog vodstva Srbije i Jugoslavije za rat i ostvarenje ideje „Velike Srbije“,
  • o   preobražaj JNA u agresorsku vojsku,
  • o   početak krvavih sukoba,
  • o   stvaranje i razvoj Hrvatske vojske u uvjetima agresije,
  • o   pripreme za rat, počeci stvaranja HV na području PGŽ i odlazak na ličko ratište,
  • o   tijek rata i završne operacije za oslobođenje Hrvatske.

·         Na otvorenju izložbe i predavanju sudjeluju : brigadni general Frano Primorac, ratni zapovjednik 111.br HV, bojnik Herman Sušnik, ratni zapovjednik 1.bojne 128.br HV, natporučnik Darko Troskot, ratni zapovjednik 1. satnije 1.bojne 128.brigade i pripadnici JSD „Ajkule“.