PREDAVANJA I IZLOŽBA „RIJEČKE BRIGADE“

DRŽAVNI ARHIV U RIJECI, organizirao je predavanja:

  • “Oružje korišteno u Domovinskom ratu“ Čestmira Komareka, koje je pripremio sa Damirom Batistićem i
  • „Domobanstvo u Domovinskom ratu“Nevena Materljana.

[espro-slider id=4585]Uz predavanja moguće je bilo razgledati izložbu, „RIJEČKE BRIGADE“ koja je postavljena povodom 25.obljetnice OZ Rijeka, te formiranja policijskih i vojnih postrojbi iz Rijeke i okolice. Autori stručne koncepcije: Damir Batistić i Ivo Mileusnić.
Predmeti koji su izloženi i čine središnji dio ove izložbe, posudili su kolekcionari Damir Batistić, Radovan Živanović, Damir Trinajstić, Čestmir Komarek, Neven Materljan, Ivan Šop i Hrvatski časnički zbor PGŽ Rijeka.
Na Izložbi su prikazane policijske i vojne odore,sa samog početka formiranja postrojbi. Odore i dijelovi opreme iz uvoza,prerađene porijeklom iz JNA, te unikatne izrade (kućne) i organizirane Riječke proizvodnje(RIO Rijeka,Usluga Rijeka,..), te narukavne oznake.
Osim odora izloženi su originalni planovi i fotografije, nastali tijekom osmatranja i pripreme za osvajanje, skladišta i vojarni tadašnje JNA u Klani i Liscu, te niz drugih fotografija i dokumenata iz tog perioda.
Zasebnu cijelinu čine dijelovi srušenih neprijateljskih zrakoplova, u scenografski izvedenom prostoru. Izložba je ostvarena u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka, Maticom hrvatskom ogranak Rijeka i pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.
Izložba „RIJEČKE BRIGADE“otvorena je do 30.lipnja.2016 godine,i može se razgledeati
svaki radni dan od 09:00-16:00 sati.