Trenutno pregledavate POSJET RATNE ŠKOLE „BAN JOSIP JELAČIĆ“ PRIMORSKO-GORANSKOJ ŽUPANIJI

POSJET RATNE ŠKOLE „BAN JOSIP JELAČIĆ“ PRIMORSKO-GORANSKOJ ŽUPANIJI

brigadir Mijo Kožić, načelnik Ratne škole “Ban Josip Jelačić”

U okviru redovnog Plana i programa izobrazbe u 2020./2021. godini na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđmanˮ, Ratna škola „Ban Josip Jelačić” predvođena načelnikom, brigadirom Mijom Kožićem, provela je 03.06.2021.godine studijsko putovanje sa nastavnim posjetima u Primorsko-goranskoj županiji i gradu Rijeci prema slijedećem:

  • Obilazak Trsatske gradine i Svetišta M.Božje Trsatske uz upoznavanje sa poviješću Trsatske gradine, Svetišta M.Božje Trsatske kao i povijesti i Grada Rijeke, voditelj je bio Igor Pap
  • Muzej grada Rijeke, obilazak izložbe: „Riječki torpedo – prvi na svijetu“, voditelj je bio Goran Pernjek
  • Most hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, paljenje svijeća i odavanje počasti

Posjet je originalno bio planiran za 25.03. 2021.godine ali je zbog pogoršane epidemiološke situacije, pogotovo u Primorsko-goranskoj županiji odgođen za sada i znatno skraće.

brigadir u mirovini Stanislav Linić, predsjednik HČZ Primorja

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u RH koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. Poseban naglasak u Ratnoj školi se daje razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.

U tijeku je školovanje 23. naraštaja Ratne škole, koji pohađa 17 polaznika od kojih je jedanaest polaznika iz RH (8 časnika iz Hrvatske vojske, jedan polaznik iz MVEP RH, MUP-a RH i Hrvatske vatrogasne zajednice), te pripadnici Oružanih snaga stranih zemalja za obnašanje najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti (dva polaznika iz Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije te po jedan polaznik iz  Crne Gore i Slovenije).

Pored domaćina, Hrvatskog časničkog zbora Primorja kojeg je predstavljao umirovljeni brigadir Stanislav Linić i PGŽ predstavljene sa gospodinom Zlatkom Mihelecom, posjetu su prisustvovali i istaknuti zapovjednici i časnici iz postrojbi PGŽ koje su sudjelovale u Domovinskom ratu:

  • OZ Rijeka brigadni general u mirovini Frano Primorac
  • 155.br HV, ZP Gospić (Crikvenica) brigadir u mirovini Ivan Smojver
  • 155.br HV, 203.br PZO i 9.gbr pukovnik u mirovini Branko Plukavec
  • 128.br HV pričuvni natporučnik Darko Troskot
  • 71.bvp pričuvni natporučnik Željko Selci

Slijedeći posjet  novog naraštaja Ratne škole našoj županiji očekujemo najesen.

Ovdje pročitajte što o tome piše na web stranicama MORH-a