Trenutno pregledavate Polaznici Ratne škole “Ban Josip Jelačić” u studijskom posjetu Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci

Polaznici Ratne škole “Ban Josip Jelačić” u studijskom posjetu Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja župan Zlatko Komadina sa suradnicima te zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović održali su prijem za polaznike Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ predvođene načelnikom Mijom Kožićem. Posjet Rijeci studijsko je putovanje i dio nastavanog programa s naglaskom na izniman doprinos Primorsko-goranske županije i samih postrojbi Domovinskom ratu.

Pozdravljajući goste župan Komadina rekao je da je čast i zadovoljstvo biti domaćin Ratnoj školi te im prezentirat našu ulogu u Domovinskom ratu. “Zato smo i odabrali Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u kojoj je uređena  Spomen soba Domovinskog rata, a ujedno sam Muzej sa svojim eksponatima  ima  prebogate priče o mijenama koje su se događale na ovim prostorima, a kako bi se polaznici  upoznali i s tim dijelom povijesti ovog kraja,” rekao je Komadina te upoznao prisutne s osnovnim podacima i karakteristikama PGŽ, projektima i ustroju. Župan je najavio i projekt „Zajedno u ratu-zajedno u miru 1995-2020“ kojim će se zajednički obilježiti 25. godišnjice VRO Oluja i Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.
Predstavljajući Ratnu školu načelnik Kožić rekao je da u 22. naraštaju imaju 18 polaznika, u statusu međunarodne vojne izobrazbe imaju i polaznike iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore. “Ratna škola Ban Josip Jelačić je najviša razina vojne izobrazbe na vojnom ratnom učilištu gdje se kolege, brigadiri i visoki časnici školuju za najviše dužnosti vezano za nacionalnu i domovinsku sigurnost kako bi bili strateški vođe i kako bi mogli strateški promišljali te  nakon školovanja preuzimati dužnosti od velikog značaja za sigurnost Republike Hrvatske”, rekao je načelnik Kozić istaknuvši kako tijekom školske godine učenici škole obilaze sve županije u kojima organiziraju susrete s ratnim zapovjednicima iz Domovinskog rata, posjećuju spomen područja i upoznaju se s kulturnim i povijesnim znamenitostima kraja.
Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman” stožerno je mjesto razmjene najviših vojnih i civilnih znanja, iskustava i vještina ne samo iz Oružanih snaga Republike Hrvatske, nego i šire. Krajem prošle godine proslavilo je 28. obljetnicu ustrojavanja. Za zajedničku vojnu izobrazbu civilnog i vojnog osoblja vrata Ratne škole otvorena su i polaznicima iz drugih tijela državne uprave (MVEP, MUP RH, Hrvatska vatrogasna zajednica i dr.), koja su umrežena u sustav domovinske sigurnosti, kao i visokim časnicima oružanih snaga stranih zemalja.
Tijekom obilaska stalnog postava Zbirke Domovinskog rata  o tijeku ratnih zbivanja, policijskim i vojnim postrojbama te bojištima na kojima su žitelji i pripadnici postrojbi Primorsko-goranske županije ratovali, goste su upoznali  brigadni general Frane Primorac, načelnik PU PGŽ Tomislav Dizdar i kustos Muzeja g. Ivo Mileusnić.
Prijemu su prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, ravnateljica PPMHP Nikolina Radić Štivić, pročelnik Ureda županije Goran Petrc, savjetnik za razvoj civilnog društva Zlatko Mihelec kao i ratni zapovjednici postrojbi iz PGŽ koje su sudjelovale u Domovinskom ratu /Zapovjednici 111.br HV brigadni general Frano Primorac i brigadir Svetko Šare, zapovjednik 128.br HV brigadir Joko Đipalo, zam. zapovjednika 305.LoB brigadir Bruno Pecirep,.zapovjednik 12.trd bojnik Josip Vicić, zapovjednik izv.diverzantske satnije pukovnik Branko Sudar/. Interesantno je da je jedan od ratni zapovjednik 9.POtrd brigadir Ivica Sertić polaznik ovog naraštaja Ratne škole. Organizator prijema i posjeta Ratne škole HV Gradu Rijeci i Primorsko goranskoj županiji bio je brigadir Stanislav Linić, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Primorja.

Tijekom dana polaznici Ratne škole obišli su i Most hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata gdje su zapalili svijeće te Svetište Majke Božje Trsatske.