Polaznici Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ posjetili Primorsko-goransku županiju

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja riječki gradonačelnik Marko Filipović i zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić bili su domaćini polaznicima 24. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ predvođenih brigadirom Mijom Kožićem.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić“ Hrvatskog vojnog učilišta Franjo Tuđman, najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u Hrvatskoj koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga, kao i druge državne dužnosnike. „Ove godine imamo 11 polaznika iz Hrvatske i naših susjednih i partnerskih zemalja, iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije“, rekao je načelnik Ratne škole brigadir Mijo Kožić. U sklopu ovog studijskog putovanja uz Primorsko – goransku županiju posjetili su još i Ličko – senjsku te Istarsku županiju. „U sklopu naših studijskih putovanja obilazimo
županije i gradove odnosno strateški važna državna poduzeća, kritičnu
infrastrukturu i sve ono što je bitno za život i rad sustava domovinske
sigurnosti“, objasnio je brigadir Kožić. 
Poseban naglasak u Ratnoj školi daje se razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okruženju.

„Drago mi je što su polaznici Ratne škole i ove godine gosti u našem gradu i županiji. Riječ je o bitnoj suradnji Ratne škole i jedinica lokalne samouprave kako bi zapovjedni i strateški kadar obučen za promišljanje i vođenje određenih operacija ukoliko dođe do neke opasnosti ili ugroze bio upoznat sa realnim stanjem na terenu“, rekao je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

U Guvernerovoj palači je za polaznike Ratne škole bilo organizirano i druženje s ratnim zapovjednicima postrojni Primorsko-goranske županije iz Domovinskog rata, a organiziran je i obilazak stalnog postava zbirke Domovinskog rata u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja kroz koju ih je proveo autor izložbe Ivo Mileusnić.

Uz brojne druge aktivnosti prilikom kojih su imali priliku upoznati se i s povijesti Rijeke, kao i kulturnim i povijesnim znamenitostima grada, polaznici Ratne škole zapalili su i svijeću kod Memorijalnog obilježja za 206 poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Studijska putovanja važan su dio nastavnog programa Ratne škole jer se polaznici iz prve ruke informiraju o značajnim političkim, kulturnim, znanstvenim, gospodarskim i religijskim ustanovama, organizacijama, strateškim tvrtkama i ključnom infrastrukturom.

Posjet Ratne škole “Ban Josip Jelačić” organizirali su HČZ Primorja i Udruga 128.br HV “Sveti Vid” Rijeka uz potporu PGŽ i Grada Rijeke.  Domaćin u ime organizatora bio je pričuvni satnik Walter Cvjetan.