Polaznici 24. naraštaja Ratne škole u posjetu Zapovjedništvu specijalnih snaga HV i gradu Delnice

Polaznici 24. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić” predvođeni načelnikom Ratne škole brigadirom Mijom Kožićem u sklopu nastavnog plana i programa posjetili su u srijedu 30. ožujka 2022. godine Zapovjedništvo specijalnih snaga (ZSS) i grad Delnice.

U vojarni „Stožerni brigadir Ante Šaškor” u Delnicama polaznike je primio zamjenik zapovjednika pukovnik Ante Carminatti sa suradnicima. Tijekom predstavljanja ZSS-a održana je prezentacija o povijesnom razvoju specijalnih snaga u Domovinskom ratu, trenutačnom ustroju, području razmještaja ustrojstvenih jedinica ZSS-a, obukama koje provode za razvoj sposobnosti specijalnih snaga, međunarodnoj vojnoj suradnji te dosadašnjim i trenutnim sudjelovanjima u misijama i operacijama potpore miru.

Kroz promotivni film prikazana je povjesnica nastanka Zapovjedništva specijalnih snaga, sudjelovanje specijalnih postrojbi u Domovinskom ratu te misija i koncept razvoja postrojbe povodom 30. godišnjice ustrojavanja.

Nakon prezentacije i filma polaznici Ratne škole zajedno s pripadnicima ZSS-a u vojnoj kapelaniji sv. Martina Tourskog kod križa odali su počast poginulim, umrlim i nestalim braniteljima iz Domovinskog rata.

Upoznavanje s radom vojne kapelanije imao je don Željko Savić, a predstavljanje spomen-sobe posvećene pripadnicima specijalnih postrojbi HV-a, koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu, održala je satnica Željka Jeličić, časnica za odnose s javnošću ZSS-a. 

Nastavni posjet Delnicama obuhvatio je primanje kod gradonačelnice Grada Delnica Katarine Mihelčić. Gradonačelnica je upoznala polaznike s jedinstvenim zemljopisnim područjem i značajkama grada i Gorskog kotara, granama gospodarstva s naglaskom na šumsko i vodno bogatstvo, kulturnom baštinom s ekozonama, prostornim uređenjem koji je u skladu s potporama i programima Savjeta mladih Grada Delnica, strateškim planom razvoja turizma na području Delnica i Gorskog kotara te projektima iz EU fondova.